19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalPreşedintele francez doreşte o ''regândire a relaţiei'' cu Rusia

Preşedintele francez doreşte o ”regândire a relaţiei” cu Rusia

Adresându-se ambasadorilor Franţei prezenţi la Paris la reuniunea lor anuală, şeful statului francez, care deja s-a declarat favorabil unei normalizări a relaţiilor cu Moscova, tensionate în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, a adăugat: “Trebuie explorate în mod strategic căile unei asemenea apropieri şi puse condiţiile noastre”.

“Ştiu că mulţi dintre voi au trebuit” să lucreze uneori asupra unor dosare în care “totul i-a condus să aibă neîncredere faţă de Rusia, uneori în mod întemeiat”, a declarat el în faţa diplomaţilor. “Şi noi am structurat această relaţie după prăbuşirea Zidului Berlinului în această neîncredere. Printr-o succesiune de neînţelegeri. Şi eu nu sunt deloc naiv atunci când doresc restructurarea acestei relaţii”, a adăugat el.

“Suntem în Europa şi, dacă nu vom şti la un moment dat să facem ceva util cu Rusia, vom rămâne cu o tensiune profund sterilă, vom continua să avem conflicte îngheţate peste tot în Europa, vom avea o Europă care este scena unei lupte strategice între SUA şi Rusia, prin urmare să avem consecinţe ale războiului rece pe teritoriul nostru”, a continuat Macron.

“Asta i-am spus eu preşedintelui Putin săptămâna trecută la Bregancon (reşedinţa prezidenţială de vară): trebuie să avansăm pas cu pas”, a adăugat liderul francez.

La 21 august, preşedintele Macron a estimat drept “pertinent” ca Rusia “să se poate reintegra la un moment dat” în G7 care ar redeveni atunci G8. “Condiţia prealabilă indispensabilă” pentru readmiterea Rusiei “este ca o soluţie să fie găsită în legătură cu Ucraina, în baza acordurilor de pace de la Minsk”, a adăugat el.

În legătură cu acest subiect, şeful statului francez a anunţat luni, în timpul summitului G7 de la Biarritz, organizarea, în septembrie, a unui summit care să-i reunească pe liderii ucrainean, rus, german şi francez.

Cele mai citite

Taiwanul ar urma să fie sprijinit de Trump dacă acesta va câștiga alegerile

Un fost ambasador al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James Gilmore, a declarat sâmbătă că este convins că Donald Trump...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă