„Nu folosesc termenul ‘retragere’ deocamdată, ne vom asigura că Afganistanul nu este un adăpost şi vom depune eforturi pentru a aduce pace şi stabilitate în Afganistan”, a declarat generalul Dunford în cursul unei conferinţe de presă la Pentagon.
„Nu dorim ca Afganistanul să fie un adăpost, de unde ţara să fie ameninţată, de unde poporul american şi aliaţii noştri să fie ameninţaţi”, a subliniat şeful statului major american, care urmează să părăsească această funcţie la sfârşitul lui septembrie.
Alături de el, secretarul Apărării, Mark Esper, a afirmat, de asemenea, că acordul va trebui să garanteze că Afganistanul nu va mai oferi „un refugiu teroriştilor pentru a ataca Statele Unite”, dar refuzând să comenteze negocierile diplomatice în curs.
„Trebuie să vedem unde conduc”, le-a spus el jurnaliştilor. „Apoi vom putea răspunde la întrebările voastre despre un acord, dacă în final există unul”, a subliniat şeful Pentagonului.
Generalul Dunford a apărat principiul acestor discuţii pe un text „care poate iniţia un dialog interafgan, conducând în mod ideal la pace şi stabilitate pentru poporul afgan’.
Acordul negociat în prezent „are la bază o serie de condiţii”, în special reducerea violenţei din partea insurgenţilor şi participarea guvernului afgan care luptă împotriva talibanilor, a subliniat el, „iar aceste condiţii fac să fiu încrezător în faptul că merită să încercăm asta”.
Washingtonul şi talibanii, în război de 18 ani, negociază la Doha ultimele detalii ale unui acord istoric care prevede garanţii de securitate din partea talibanilor în schimbul retragerii unui număr însemnat din cei 13.000 de soldaţi americani staţionaţi în Afganistan.
Un purtător de cuvânt al talibanilor a afirmat miercuri că cele două părţi sunt „aproape de un acord”.
Washingtonul şi-a stabilit ca obiectiv încheierea unui acord cel mai târziu la 1 septembrie, înainte de alegerile prezidenţiale afgane prevăzute în aceeaşi lună.