Datele publicate astăzi au provenit din teste de laborator în care sângele de la persoanele cărora li s-a administrat testul original Oxford-AstraZeneca a fost luat pentru a măsura răspunsurile imune împotriva diferitelor tulpini ale virusului.
Cercetătorii au descoperit că nivelurile de anticorpi, care se lipesc de particulele de virus și împiedică infectarea celulelor, au crescut semnificativ cu o a treia doză, depășind nivelurile atinse după a doua doză.
Un alt aspect al sistemului imunitar, cunoscut sub numele de răspuns al celulelor T, a fost, de asemenea, crescut. Răspunsurile maxime ale celulelor T în ziua 28 după o a treia doză nu au fost semnificativ diferite de răspunsul după a doua doză.
Rezultatele au arătat, de asemenea, că nivelurile de anticorpi rămân crescute cel puțin un an după o singură doză de vaccin, deși cercetătorii au subliniat că sunt necesare două fotografii.
Au existat, de asemenea, rate mai mici de efecte secundare, cum ar fi febra și oboseala după a doua și a treia doză decât după primele doze. Au fost raportate rare cheaguri de sânge periculoase după primele doze, dar nu după a doua doză.
Vaccinul Oxford se bazează pe utilizarea unui virus inofensiv pentru a transporta o bucată de cod genetic preluat din coronavirus în celulele umane. Au existat îngrijorări cu privire la faptul că sistemul imunitar ar putea crește imunitatea la virusul inofensiv, cunoscut sub numele de adenovirus, și că acest lucru ar reduce eficacitatea focurilor de rapel.
Rezultatele studiului au arătat, de asemenea, că o întârziere mai lungă de până la 45 de săptămâni între prima și a doua doză duce la un răspuns imun mai bun după a doua doză.