10.3 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSănătateO a treia doză de vaccin Oxford AstraZeneca ar putea proteja împotriva...

O a treia doză de vaccin Oxford AstraZeneca ar putea proteja împotriva noilor variante

 

Datele publicate astăzi au provenit din teste de laborator în care sângele de la persoanele cărora li s-a administrat testul original Oxford-AstraZeneca a fost luat pentru a măsura răspunsurile imune împotriva diferitelor tulpini ale virusului.
 
 
Cercetătorii au descoperit că nivelurile de anticorpi, care se lipesc de particulele de virus și împiedică infectarea celulelor, au crescut semnificativ cu o a treia doză, depășind nivelurile atinse după a doua doză.
 
Un alt aspect al sistemului imunitar, cunoscut sub numele de răspuns al celulelor T, a fost, de asemenea, crescut. Răspunsurile maxime ale celulelor T în ziua 28 după o a treia doză nu au fost semnificativ diferite de răspunsul după a doua doză.
 
Rezultatele au arătat, de asemenea, că nivelurile de anticorpi rămân crescute cel puțin un an după o singură doză de vaccin, deși cercetătorii au subliniat că sunt necesare două fotografii.
 
Au existat, de asemenea, rate mai mici de efecte secundare, cum ar fi febra și oboseala după a doua și a treia doză decât după primele doze. Au fost raportate rare cheaguri de sânge periculoase după primele doze, dar nu după a doua doză.
 
Vaccinul Oxford se bazează pe utilizarea unui virus inofensiv pentru a transporta o bucată de cod genetic preluat din coronavirus în celulele umane. Au existat îngrijorări cu privire la faptul că sistemul imunitar ar putea crește imunitatea la virusul inofensiv, cunoscut sub numele de adenovirus, și că acest lucru ar reduce eficacitatea focurilor de rapel.
 
Rezultatele studiului au arătat, de asemenea, că o întârziere mai lungă de până la 45 de săptămâni între prima și a doua doză duce la un răspuns imun mai bun după a doua doză.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Doi minori ar fi vandalizat cel puțin 11 mașini, potrivit polițiștilor

Poliţiştii din Galaţi fac cercetări pentru identificarea a două persoane necunoscute, posibil minori, care au vandalizat cel puţin 11 maşini, în noaptea de vineri...

Ministrul Culturii: “Marile studiouri americane sunt interesate să revină în România”

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, dezvăluie că marile studiouri americane manifestă un interes semnificativ pentru revenirea în România. "Marile studiouri americane sunt interesate să revină în...

Explozie la o centrală termică de locuință. O persoană a decedat

O explozie a centralei termice a avut loc într-o locuinţă din judeţul Olt, în urma deflagraţiei mai multe elemente ale imobilului prăbuşindu-se, iar două...
Ultima oră
Pe aceeași temă