0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialCum a fost devalizat patrimoniul CNI Coresi

Cum a fost devalizat patrimoniul CNI Coresi

Rețeta utilizată la Craiova urma să fie aplicată și în cazul vânzării Imprimeriei Ardealul din Cluj-Napoca și Imprimeriei de Vest din Oradea.

Seria de investigații dedicate modului în care a fost devalizat patrimoniul Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi a scos la iveală noi nereguli. La data publicării acestui articol, procurorii DNA Craiova investighează modul în care a fost vândut sediul Imprimeriei Oltenia din Bănie. Rețeta urma să fie aplicată și în cazul Imprimeriei Ardealul din Cluj-Napoca și al Imprimeriei de Vest din Oradea. O serie de surse de încredere au furnizat redacției „România liberă“ unele documente care arată că vânzarea Imprimeriei Oltenia a avut loc în disprețul total al legii.

Negociere directă, în loc de licitație

Un element care ridică mari semne de întrebare este faptul că terenul de 14.000 de metri pătrați din centrul Craiovei, deținut de Imprimeria Oltenia, a fost vândut prin negociere directă, nu prin licitație. Negocierea directă a avut loc pe data de 5 martie 2014, în plină criză guvernamentală, în contextul ieșirii PNL de la guvernare, atunci când toată atenția opiniei publice era îndreptată asupra scenei politice. Faptul că terenul și construcțiile aferente au fost vândute prin negociere directă, nu prin licitație, este cu atât mai interesant cu cât un raport de evaluare realizat de City Property arăta că valoarea minimă a proprietăților companiei de stat era de 1,3 milioane de euro, cu mult peste suma de 30.000 de euro până la care pot fi semnate contracte cu încredințare directă. Însă și raportul de evaluare realizat pe data de 23 ianuarie 2014 de către expertul ANEVAR Constantin Nimara, în urma unei inspecții la fața locului, efectuată pe data de 22 ianuarie 2014, ridică numeroase semne de întrebare. 

Un raport făcut pe genunchi: vorbește doar despre piața rezidențială, deși se referă la spații industriale!

Potrivit documentelor în posesia cărora a ajuns „România liberă“, raportul de evaluare este unul făcut pe genunchi! Textul raportului vorbește despre… piața locuințelor! Și asta deși în cazul concret era vorba de vânzarea unui imobil care avea spații industriale, dedicate producției tipografice, precum și spații de birouri. Mai mult, textul raportului se referă la premisele anului 2013, deși raportul și vânzarea au fost făcute în anul 2014. Iată ce spune acest raport la punctul 8. Am păstrat inclusiv greșelile de exprimare, inclusiv virgula dintre subiect și predicat: ”În acest an numărul de locuințe livrate a scăzut semnificativ în toate orașele mari din România iar reticența dezvoltatorilor de a se angaja în proiecte noi, a stabilit premisele anului 2013 ca fiind similare perspectivelor anilor anterior. Majoritatea noilor proiecte sunt realizate de către utilizatorii finali sau sunt proiecte ce beneficiază de confinanțarea UE. Piața rezidențială a arătat semne de stabilizare pe parcursul anului 2013, în comparație cu anii anteriori, nivelurile de tranzacționare au crescut ușor, în ciuda faptului că nivelul este unul cu mult sub perioada  anilor 2007 – 2008. 

Prețurile medii din Craiova și în principalele orașe au suferit corecții marginale negative de 5 – 10%, nesemnificative, dacă luăm în considerare creșterea cursului valutar și furnizarea limitată de unități noi. Astfel, în București prețul mediu pe mp ofertat a scăzut la valoarea de 900 de euro/ mp pentru unitățile locative vechi și în jurul valorii de 1000,-100 de euro/mp pentru cele noi. Principalele orașe ale țării Cluj, Timișoara și Constanța au cunoscut un trend descendent atingând valori de tranzacționare de 700 – 900 euro/mp.

Pe fondul ajustărilor semnificative ale prețurilor și ale creșterii moderate a numărului de tranzacții putem spera la o reapariție a încrederii investitorilor în piața rezidențială locală, în special pentru București. Dezvoltatorii cu disponibilități financiare și care au în vedere planuri pe termen lung pe piața locală pot folosi această perioadă pentru a investi într-un portofoliu de terenuri, pe care să-l dezvolte în viitor.

Cererea în București a fost puternic susținută de programul ”Prima Casă”, care a avut un impact pozitiv asupra vânzărilor de locuințe accesibile.Din păcate acest program nu a avut efectul dorit de a stimula piața construcțiilor noi de locuințe, majoritatea unităților locative fiind achiziționate tot în blocurile vechi.

În anii 2012/2013 numărul de proiecte dezvoltate în perioada de boom, care se află în insolvență sau sunt executate silit a crescut simțitor. Acest fapt pune și mai multă presiune pe prețuri,iar băncile au expuneri considerabile”. Raportul de evaluare nu conține absolut nici un cuvânt referitor la piața spațiilor industriale sau la cea a spațiilor pentru birouri! Așadar, acest raport, scris într-o română aproximativă, care face referire la ”premisele anului 2013”, nu la cele ale anului 2014, care se referă strict la piața rezidențială, a servit drept bază pentru vânzarea păguboasă a sediului Imprimeriei Oltenia, la prețul de 90 de euro pe metrul pătrat, deși proprietatea imobiliară este situată în centrul Craiovei! Mai mult, site-urile de mică publicitate arată că erau oferite, exact în aceeași perioadă spre vânzare spații de tip hală industrială la prețuri cuprinse între 800 și 1.000 de euro pentru un metru pătrat. 

Cum a scăzut cu un milion de euro 
valoarea proprietății statului

Faptul că proprietatea Imprimeriei Oltenia a fost vândută la un preț mult mai mic decât valoarea reală este demonstrat de mai mulți factori. La scurtă vreme după ce a vândut terenul și construcțiile din centrul orașului la prețul de 90 de euro pe metrul pătrat, conducerea CNI Coresi a cumpărat, cu prețul de 145 de euro pe metrul pătrat, un teren situat la marginea orașului, lângă o râpă și lângă un cimitir, pentru a ridica acolo un nou sediu pentru Imprimeria Oltenia. Mai mult, un raport de evaluare realizat de Mediator Group SRL oferă cu totul alte valori.

Clădirile Imprimeriei Oltenia sunt evaluate la suma de 3,4 milioane de lei, iar terenul la 6,9 milioane de lei, adică semnificativ mai mult decât suma de 1,3 milioane de euro menționată în raportul care a reprezentat baza vânzării prin negociere directă. Raportul Mediator Group este mult mai profesionist făcut și menționează date oficiale referitoare la piața imobiliară în ansamblul ei, nu se referă la piața rezidențială pentru a justifica vânzarea unui spațiu industrial. Raportul Mediator Group a fost făcut în decembrie 2013, în baza unei inspecții realizate pe data de 26.12.2013.

Prețurile cerute, pe site-urile de mică publicitate, de către agențiile imobiliare din Craiova care intermediază vânzarea de spații industriale erau foarte apropiate, în acea perioadă, de valorile cuprinse în evaluarea Mediator Group. Practic, deși între cele două evaluări a trecut doar o lună, valoarea de piață a proprietății Imprimeriei Oltenia ar fi scăzut cu aproximativ un milion de euro! Conducerea CNI Coresi nu a justificat în nici un fel motivul pentru care a comandat un nou raport de evaluare, la doar o lună după efectuarea primului raport, și nici de ce în procedura de vânzare prin negociere directă a ținut cont doar de concluziile celui care dădea o valoare mai scăzută. Liderul Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România, Mircia Giurgiu, crede că întreaga afacere ridică suspiciuni de corupție.

”Directorul CNI Coresi, domnul Ilie Marius Bogdan, a transformat această companie într-o agenție imobiliară care funcționează în interes propriu”, a spus Mircia Giurgiu, care este și autorul denunțului în urma căruia procurorii DNA au început să cerceteze faptele. De asemenea, actele CNI Coresi sunt verificate și de inspectorii Corpului de Control al premierului. Mircia Giurgiu s-a adresat și noului președinte, Klaus Iohannis, căruia îi cere ajutorul pentru salvarea imprimeriilor de stat. În Cluj și în Bihor, consiliile județene sunt dispuse să preia cele două imprimerii și să le transforme din nou în întreprinderi profitabile. ”Aceste tipografii au fost până recent pe profit, iar părerea mea este că CNI Coresi a fost băgată intenționat în insolvență de cei care au vrut să pună mâna pe patrimoniul ei. Cred că cele două tipografii din Cluj și din Oradea pot redeveni profitabile cu un management bun”, a spus Mircia Giurgiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă