2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialMagistrații intervin în dezbaterea Big Brother

Magistrații intervin în dezbaterea Big Brother

Noi legi privind reținerea și accesarea unor date ale utilizatorilor de telefonie și internet ar trebui adoptate de urgență la începutul viitoarei sesiuni parlamentare, deoarece ar fi vitale instituțiilor cu atribuții în domeniul siguranței naționale. De partea cealaltă a dezbaterii, reprezentanții Justiției susțin ca accesul la datele strânse să fie posibil doar cu avizul magistraților.

Pe diferite voci, reprezentanții serviciilor de informații argumentează tot mai susținut, mai ales după atentatele din Franța, că le sunt indispensabile legile care ar permite reținerea și stocarea anumitor date ale utilizatorilor de telefonie fixă/mobilă și de internet. Șeful SRI, George Maior, făcea chiar o comparație, zilele trecute: „Pentru ca oamenii să trăiască în liniște, să-și ducă în siguranță copiii la școală, nu putem să acționăm în scop preventiv în această eră cu mijloacele lui Sherlock Holmes“.

În plus, subiectul legilor Big Brother și privind cartelele prepay a fost abordat inclusiv în cadrul întâlnirilor pe care oficialii români le-au avut cu Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru Afaceri Europene și Eurasiatice. Totuși, nu puțini sunt cei care spun că și pe actuala legislație ar exista instrumentele necesare pentru ca structurile cu atribuții în domeniul siguranței naționale să-și poată desfășura activitatea. Chiar procurorul general, Tiberiu Nițu, a admis că magistrații ar avea suficiente pârghii la îndemână. „Avem instrumentele necesare, dar tot timpul e loc de mai bine“, a declarat Nițu, ieri, după ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În plus, potrivit acestuia, accesul la datele stocate nu ar trebui să fie posibil fără avizul unui judecător. O poziție similară cu cea a procurorului general a declarat, zilele trecute, și un fost șef al Direcției de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI, generalul în rezervă Ion Ștefănuț. Conform acestuia, actuala legislație nu ar avea „carențe uriașe“, drept pentru care noi legi Big Brother și, respectiv, privind cartelele prepay ar aduce doar „un plus profesional“.

CSM cere să fie consultat

Ideea ca accesul la datele de identificare ale utilizatorilor să fie posibil doar cu avizul unui judecător, chiar dacă este vorba de serviciile de informații, a răzbătut și în ședința de ieri a CSM, în care s-a discutat despre legea Big Brother. „Această lipsă de prevedere din textul legii lasă semne de îndoială cu privire la protejarea interesului public şi dreptul la viaţă privată, intimă şi de familie“, a susținut judecătorul Horațius Dumbravă. Totodată, președintele Consiliului, Marius Tudose, a arătat că instituția pe care o conduce ar trebui să aibă „un cuvânt de spus“ înainte ca Legea privind securitatea cibernetică să fie promulgată (dacă se va ajunge la promulgare, pentru că trebuie să treacă, mai întâi, de filtrul Curții Constituționale – n.r.).

Guvernul nu merge pe asumarea răspunderii

În favoarea adoptării rapide a unor noi legi Big Brother și, respectiv, privind cartelele prepay, declarate neconstituționale anul trecut, s-a pronunțat ieri și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. „Ele sunt obligatorii pentru România“, a punctat acesta, invocând „evenimentele care sunt în proximitatea granițelor României, dar și în zona europeană“, dar și solicitările partenerilor din

NATO și UE. Zgonea nu a exclus, în acest context, o procedură de angajare a răspunderii Guvernului pentru ca legile să fie adoptate urgent. Varianta a fost, însă, desființată rapid chiar de premierul Victor Ponta, într-o postare pe Twitter: „Pur și simplu neadevărat! Nu există o asemenea discuție!“.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă