14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSocialUPDATE: Armand nu a scăpat de Romprest

UPDATE: Armand nu a scăpat de Romprest

Edilul a anunțat că administrația publică locală va strânge gunoiul fără societatea care este acum contractată pentru servicii de salubrizare.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a convocat pentru astăzi o şedinţă de îndată a Consiliului Local pe tema rezilierii contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare încheiat cu Compania Romprest Service SA.

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare se află un singur proiect de hotărâre, privind mandatarea primarului Sectorului 1 în vederea promovării unei acţiuni având ca obiect rezilierea contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza Sectorului 1, a anunţat autoritatea locală, pe Facebook.

Conform Primăriei Sectorului 1, adoptarea proiectului de hotărâre conduce la: sesizarea instanţei de judecată cu o acţiune având ca obiect rezilierea contractului de delegare; respectarea principiului continuităţii serviciului de utilitate publică; sancţionarea neexecutării culpabile a obligaţiilor contractuale de către operatorul delegat al serviciului public de salubrizare pe raza Sectorului 1.

În referatul de aprobare pentru acest proiect, se arată că Romprest Service SA a întrerupt nejustificat activitatea de colectare a deşeurilor municipale în următoarele perioade: 27 noiembrie – 25 decembrie 2020, când a fost întreruptă în mai multe episoade colectarea deşeurilor din surse necontrolate; 31 mai – 18 iunie, când a fost sistată activitatea de colectare a tuturor categoriilor de gunoaie; 27 iunie – prezent, când a fost oprită colectarea deşeurilor municipal stradale.

Începând cu data de 27 iunie, s-a constatat, în urma acţiunilor desfăşurate de Poliţia Locală Sector 1 şi a numeroaselor sesizări primite de la cetăţeni, că serviciul de salubrizare asigurat de compania Romprest Service SA nu mai funcţionează pe raza Sectorului 1, aducându-se astfel atingere principiilor care reglementează acest serviciu public: protecţia sănătăţii populaţiei; responsabilitatea faţă de cetăţeni; conservarea şi protecţia mediului înconjurător; asigurarea calităţii şi continuităţii serviciului, a menţionat autoritatea locală.

Potrivit estimărilor, pe 21 iulie, în Sectorul 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 tone de deşeuri generate de populaţie, instituţii publice şi agenţi economici. Depozitarea necontrolată a unei astfel de cantităţi de deşeuri, în creştere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple: epidemiologic; pentru mediu înconjurător; de perturbare a fluxurilor de circulaţie; de încetinire a activităţii unor agenţi economici; ambiental pentru desfăşurarea evenimentelor culturale şi sportive din Capitală; risc de tulburări sociale, cu manifestaţii cauzate de nemulţumire şi panică, atrage atenţia Primăria Sectorului 1.

Sursa citată susţine că operatorul delegat şi-a încălcat “în mod grav şi repetat” obligaţiile contractuale. Neexecutarea obligaţiilor esenţiale asumate de operator a fost constatată de Poliţia Locală – Direcţia Control Urban – Compartiment Protecţia Mediului, care a emis, în perioada 1 iunie – 19 iulie, 25 de procese-verbale de contravenţie, aplicând amenzi totale de 145.000 de lei. 

Cele mai citite

O stradă surpată în Cluj a fost acoperită temporar cu o prelată

Alunecarea de teren, care s-a produs acum aproape două săptămâni, a afectat o lungime de 20-30 de metri a străzii, trăgând la vale o...

Condiția lui Iohannis pentru a ceda Ucrainei un sistem Patriot. România oferă sprijin militar Ucrainei doar dacă nu afectează propria apărare

Președintele Iohannis spune că ar fi acceptat, în principiu, cererea președintelui Biden ca România să cedeze Ucrainei unul dintre sistemele sale antiaeriene Patriot, pe...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă