Un caiet care i-a aparţinut lui Alan Turing, matematicianul britanic a descifrat codul Enigma folosit de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, va fi vândut la licitaţie pe 13 aprilie, la New York,transmite Reuters, conform Mediafax.
Caietul conţine notiţe privind matematica şi tehnicile de calcul, iar organizatorii licitaţiei spun că manuscrisul de 56 de pagini ar trebui să se vândă pentru o sumă de cel puţin şapte cifre.
Alan Turing, ale cărui realizări şi viaţă personală sunt prezentate în filmul "The Imitation Game. Jocul Codurilor", cu Benedict Cumberbatch în rolul principal, a fost un geniu britanic al matematicii şi un pionier în ceea ce priveşte tehnicile de calcul computerizat.
Turing a grăbit sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial după ce a reuşit să descifreze codul folosit de Germania pentru codificarea comunicaţiilor de război.
Caietul ce va fi scos la licitaţie pe 13 aprilie nu a fost niciodată expus public şi datează din 1942.
"Manuscrisul datează din perioada în care Turing era implicat în procesul crucial de descifrare a codului Enigma. Conţinutul matematic al acestui caiet oferă acces în mintea extraordinară a unuia dintre cele mai mari genii ale secolului al XX-lea", a declarat Cassandra Hatton, specialistă în cărţi rare şi manuscrise.
Reabilitat 60 de ani mai târziu
Alan Turing a lăsat caietul prietenului său Robin Gandy, care a adăugat propriile notiţe printre paginile scrise de Turing. Gandy a păstrat caietul ascuns până la moartea sa.
Turing nu a primit niciodată recunoaşterea oficială a muncii sale din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi s-a sinucis în 1954, după ce a primit un tratament hormonal ca parte a pedepsei sale, după ce a fost condamnat pentru că era homosexual. Lui Turing i-au fost recunoscute meritele şi a fost reabilitat postum 60 de ani mai târziu.
Actorul Benedict Cumberbatch, care este nominalizat anul acesta la premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru interpretarea rolului Alan Turing în filmul "The Imitation Game. Jocul Codurilor", l-a descis pe matematicianul britanic ca fiind un simbol al homosexualilor, care a trăit într-o perioadă dominată de intoleranţă.
"Impactul pe care l-a avut asupra vieţilor noastre de zi cu zi este enorm, iar faptul că pot ţine în mână un manuscris scris de el este extraordinar", a spus Cumberbatch într-o declaraţie de presă