17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialSpionajul NSA, pretext pentru limitarea libertății de exprimare în mediul online

Spionajul NSA, pretext pentru limitarea libertății de exprimare în mediul online

Spionajul NSA, a fost utilizat de mai multe state drept pretext pentru a limita libertatea de exprimare pe Internetîn în 2014, arată un raport al organizaţiei Freedom House.

Libertatea pe Internet a fost limitată în 36 din cele 65 de state analizate, a anunțat organizaţia, potrivit Mediafax.

Potrivit raportului, guvernele au folosit în unele cazuri dezvăluirile privind programele de supraveghere ale NSA pentru a justifica iniţiativele vizând controlul utilizatorilor de Internet.

"Unele ţări adoptă legi care legitimează represiunea deja existentă şi consideră disidenţa online drept infracţiune", subliniază Freedom House.

"Tot mai multe persoane sunt arestate din cauza activităţii lor pe Internet. De asemenea, se fac multe presiuni asupra presei online care trebuie să-şi cenzureze singură conţinutul sau este ameninţată cu acţiuni în justiţie", denunţă raportul.

Iranul este statul care respectă cel mai puţin libertatea pe Internet, potrivit Freedom House, fiind urmat de Siria, China, Cuba, Etiopia şi Uzbekistan.

Doar 19 dintre ţările analizate respectă pe deplin libertatea pe Internet, cel mai bun scor obţinându-l Islanda şi Estonia. Treizeci şi una de ţări respectă "parţial" libertatea pe Internet, iar alte 19 nu o respectă.

Totuși, în majoritatea statelor se observă o diminuare a libertăţii pe internet, informează Freedom House, adăugând că 41 de state au adoptat sau au propus legi ce limitează libertatea de exprimare în mediul online, mai scrie Mediafax.

Cea mai dure măsuri pentru limitarea libertăţii pe internet au fost luate în Turcia şi în Rusia. În cazul Rusiei, raportul citează numeroase legi noi prin care prevăd blocarea conţinuturilor online şi urmărirea penală a persoanelor pentru disidenţă politică.

Cele mai citite

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a secretizat jaful financiar de la CS Dinamo București

Clubul Sportiv Dinamo București a ajuns stat în stat de când este condus de Ionuț Popa, dar și un sac fără fund, unde...

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă