16.6 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialDosarul MITฤ‚ la BAC: Fosta directoare de la Bolintineanu, condamnatฤƒ cu suspendare

Dosarul MITฤ‚ la BAC: Fosta directoare de la Bolintineanu, condamnatฤƒ cu suspendare

Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu"din Capitalฤƒ, Costica Vฤƒrzaru, a fost condamnatฤƒ definitiv, de Curtea de Apel BucureลŸti, la doi ani ลŸi patru luni de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat din 2013, informeazฤƒ Mediafax.

Instanลฃa a dispus ca Vฤƒrzaru sฤƒ execute 80 de zile de muncฤƒ în folosul comunitฤƒลฃii.

Pedeapsa fostei directoare a fost redusฤƒ de Curtea de Apel BucureลŸti, întrucât, în primฤƒ instanลฃฤƒ, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" a primit o pedeapsฤƒ de trei ani de închisoare cu suspendare ลŸi 100 de zile lucrate în folosul comunitฤƒลฃii.

Prin aceeaลŸi decizie, Curtea de Apel BucureลŸti a achitat-o pe Elena Dumitru, secretara liceului la data faptelor.

În 23 august 2013, procurorii Direcลฃiei Naลฃionale Anticorupลฃie le-au trimis în judecatฤƒ, în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat care a avut loc în sesiunea iunie-iulie 2013, pe Costica Vฤƒrzaru, Gina Ciontoiu, Elena Dumitru ลŸi Mimoza Maria Vulcu. Dupฤƒ trimiterea dosarului în instanลฃฤƒ, judecฤƒtorii au decis ca Vฤƒrzaru ลŸi Dumitru sฤƒ fie judecate separat de Ciontoiu ลŸi Vulcu.

Potrivit rechizitorului procurorilor, în perioada mai-iunie 2013, Costica Vฤƒrzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu", cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membrฤƒ a comitetului de pฤƒrinลฃi, a cerut ลŸi primit bani de la elevi înscriลŸi la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-ลŸi folosi influenลฃa faลฃฤƒ de membrii comisiei de bacalaureat ลŸi faลฃฤƒ de cadrele didactice cu atribuลฃii de supraveghere, în scopul promovฤƒrii examenelor de cฤƒtre acei candidaลฃi.

Procurorii au arฤƒtat, în actul de sesizare a instanลฃei, cฤƒ sumele de bani colectate urmau sฤƒ fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de cฤƒtre directoare, cât ลŸi ascunse în pachete de ลฃigฤƒri, reviste sau ziare aflate pe catedrele din sฤƒlile de examinare.

"Imediat dupฤƒ deschiderea subiectelor, inculpataVฤƒrzaru Costica urma sฤƒ convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvฤƒrile subiectelor urma sฤƒ se realizeze de cฤƒtre inculpata Vฤƒrzaru Costica ลŸi alลฃi profesori ai unitฤƒลฃii ลŸcolare, sub pretextul suplimentฤƒrii filelor de «ciorne»", potrivit procurorilor.

De asemenea, anchetatorii au mai stabilit cฤƒ, în 25-30 iunie 2013, fosta directoare a Liceului "Bolintineanu" a fฤƒcut demersuri pentru desemnarea unor membri ลŸi supraveghetori asupra cฤƒrora sฤƒ-ลŸi poatฤƒ folosi influenลฃa pentru fraudarea examenului.

În 1 iulie 2013, cu ocazia desfฤƒลŸurฤƒrii probei scrise la limba ลŸi literatura românฤƒ, Mimoza Vulcu, în calitate de vicepreลŸedintฤƒ a Comisiei de bacalaureat, ลŸi secretara liceului, Elena Dumitru, a cฤƒrei prezenลฃฤƒ era interzisฤƒ în timpul examenului, au xeroxat în mai multe exemplare rฤƒspunsurile corecte de la aceastฤƒ probฤƒ, care urmau sฤƒ fie date mai multor elevi din mai multe sฤƒli de examen, inclusiv celor ce erau menลฃionaลฃi pe o filฤƒ A4 gฤƒsitฤƒ în geanta sa, au mai arฤƒtat procurorii.

"Inculpata Vulcu Mimoza Maria a fost gฤƒsitฤƒ cu înscrisurile xeroxate, anterior menลฃionate, în timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, înainte de a intra în sฤƒlile de examen", au scris procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au fฤƒcut, în 1 iulie 2013, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziลฃii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Direcลฃiei Generale Anticorupลฃie ลŸi Poliลฃiei Capitalei. În timpul percheziลฃiilor s-au gฤƒsit sume de bani în sฤƒlile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen ลŸi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaลฃi atunci la Poliลฃia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbatฤƒ dupฤƒ proba la limba românฤƒ, iar conducerea liceului a fost demisฤƒ de Inspectoratul ลžcolar al Municipiului BucureลŸti.

Elevii au fost percheziลฃionaลฃi de anchetatori la ieลŸirea din sฤƒlile de examen, la unii dintre aceลŸtia fiind gฤƒsite fiลฃuici.

Ulterior, din 5 iulie 2013, zeci de elevi de la Liceul "Bolintineanu" au fost audiaลฃi, la sediul Poliลฃiei Capitalei, majoritatea lor afirmând cฤƒ s-ar fi strâns, în liceu, sume de bani, fฤƒrฤƒ a da însฤƒ detalii concrete sau elemente certe privind destinaลฃia banilor.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ