0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialSerbia cere Rusiei începerea construcţiei gazoductului South Stream

Serbia cere Rusiei începerea construcţiei gazoductului South Stream

Serbia cere Rusiei să înceapă construcția gazoductului South Stream, Bulgaria fiind singura țară care a suspendat participarea la proiect, relatează agenția Sputnik, citată de Mediafax.

Ambasadorul sârb la Moscova, Slavenko Terzic, a declarat marţi că Serbia este pregătită să înceapă construcţia gazoductului South Stream, destinat livrărilor de gaze ruseşti în Europa ocolind Ucraina, el arătând că Gazprom a stabilit termene, dar le-a amânat în mai multe rânduri.

Directorul Gazprom pentru relaţiile cu autorităţile ruse, Vladimir Markov, a declarat luni că lucrările de construcţie a gazoductului ar urma să înceapă pe 15 decembrie, dar că este posibilă o întârziere de o lună. El a reiterat că Bulgaria este singura ţară care a suspendat participarea la proiect.

În Ungaria, Parlamentul a aprobat la începutul lunii noiembrie un amendament legislativ care permite construcţia gazoductului South Stream pe teritorul ţării fără să fie nevoie de consultarea Uniunii Europene sau a altor instituţii internaţionale.

Gazprom a anunţat începerea lucrărilor de construcţie a gazoductului South Stream în 2012. Traseul proiectat al conductei porneşte din sudul Rusiei, trece pe sub Marea Neagră până în Bulgaria, continuă în Serbia, iar apoi se bifurcă în mai multe tronsoane în Europa.

South Stream ar urma să devină complet funcţional până în 2018.

Proiectul a fost suspendat în momentul în care Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu ţările prin care urmează să treacă gazoductul, printre care Bulgaria, Ungaria, Slovenia şi Serbia.

Comisia a apreciat că aceste înţelegeri încalcă legislaţia Uniunii Europene, care stipulează că gazoductele nu pot aparţine companiilor care se ocupă cu extracţia gazelor naturale. În acest caz, proiectul este condus de către gigantul rus Gazprom şi grupul energetic italian Eni. Moscova insistă însă că proiectul nu contravine reglementărilor europene.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă