0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialRaport ONU: Traficul de copii continuă să crească

Raport ONU: Traficul de copii continuă să crească

Un raport al ONU publicat luni atrage atenția că traficul de copii continuă să crească la nivel mondial, relatează Mediafax.

Minorii reprezintă majoritatea victimelor în Africa şi Orientul Mijlociu, iar în anumite ţări ca India, Egipt, Angola sau Peru ei pot reprezenta până la 60% dintre victime, relevă Biroul ONU de luptă împotriva drogurilor şi crimei organizate (ONUDC) în acest raport pe care-l prezintă din doi în doi ani.

Copiii şi adolescenţii reprezentau doar 20% din cazurile cunoscute de trafic de persoane în perioada 2003-2006, aminteşte organizaţia.

La nivel mondial, 70% dintre victimele traficurilor sunt de sex feminin, faţă de 84% în urmă cu doi ani. Ponderea femeilor a scăut la 49%, de la 74% în 2004, dar cea a fetelor şi adolescentelor a crescut la 21% de la 10% cât era în urmă cu zece ani.

Majoritatea traficurilor de persoane au ca scop exploatarea sexuală (53% din cazuri), dar ponderea traficului în vederea muncii forţate este în creştere, atingând 40%, de la 32% în 2007, notează ONUDC.

Există disparităţi regionale importante, potrivit Biroului. În Europa şi Asia Centrală, exploatarea sexuală intervine în două treimi din cazuri, în timp ce în restul Asiei munca forţată este predominantă.

Anumite forme de trafic, ca cel cu "copii pentru lupta armată, mica delincvenţă sau cereştoria forţată pot reprezenta o problemă semnaificativă în anumite locuri", se subliniază în document.

Raportul, care are la bază date furnizate de 128 de ţări, prezintă doar "partea vizibilă a aisbergului", subliniază ONUDC. Organizaţia deplânge faptul că în numeroase regiuni din lume traficul de fiinţe umane rămâne "o activitate puţin riscantă şi foarte profitabilă pentru criminali".

Cele mai citite

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Românii au luat cu asalt mall-urile, în a doua zi de Crăciun

În a doua zi de Crăciun, mall-urile din România au fost pline de vizitatori care au venit să profite de reducerile de sezon și...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă