30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăOp & EdColumnistRevoluția rozelor. JFK. S.O.S. Bejart. Hulubei. Zátopek. de Gaulle. Becker. Mae West....

Revoluția rozelor. JFK. S.O.S. Bejart. Hulubei. Zátopek. de Gaulle. Becker. Mae West. Colț Alb.

1695. A murit compozitorul Henry Purcell, considerat creatorul operei naţionale engleze.

1840. S-a născut Émile Lemoine, inginer și matematician francez, profesor la École Polytechnique, considerat părintele geometriei triunghiulare moderne, devenit celebru prin demonstrarea existenței unui punct Lemoine în cadrul unui triunghi.

1869. S-au deschis cursurile Facultății de Medicină din București.

1869. S-a născut prozatorul, dramaturgul şi criticul literar André Gide, laureat al Premiului Nobel.

1880. Principele Carol I primește acordul scris din partea familiei sale privind succesiunea la tronul României, reglementată prin Constituție: „În lipsă de descendenți de sex masculin în linie dreaptă ai A.S.R. Carol Hohenzollern–Sigmaringen, succesiunea la tron va reveni celui mai în vârstă dintre frații săi sau descendenților lor…”

1890. S-a născut Charles de Gaulle, preşedinte al Franţei între 1959 şi 1969. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-a opus guvernului progerman de la Vichy, organizând, în exil, Comitetul Francez de Eliberare, transformat, la 3 iunie1944, în guvern provizoriu al Republicii Franceze. În anul 1962 a pus capăt crizei algeriene, acordând independenţa tuturor fostelor colonii franceze.

1906. La Convenția Internațională de Radio și telegrafie de la Berlin, s-a aprobat utilizarea mesajelor SOS în caz de pericol.

1916. A încetat din viaţă scriitorul Jack London (Colț Alb)

1924. S-a născut actriţa Geraldine Page.

1931. Se deschide pentru public Muzeul de Istorie al Bucureștiului, în Casa Moruzi din Calea Victoriei nr.117. După anul 1959, colecțiile muzeului vor fi adăpostite în incinta Palatului Șuțu (din 1999, poartă denumirea de Muzeul Municipiului București).

1932. A murit entomologul ardelean Karl Petri, cunoscut mai ales datorită eforturilor sale de a descrie gândacii din Transilvania. După absolvirea gimnaziului din Sighișoara (1872) a studiat științele naturii și teologia la Jena, în Germania, unde i-a avut pe profesori, printre alții, pe botanistul Eduard Straßburger și pe zoologul Ernst Haeckel. După transferul, în 1877, la Universitatea din Leipzig a obținut titlul de Doctor philosophie.

1963. A încetat din viaţă scriitorul Aldous Huxley.

1963. A fost asasinat, la Dallas, John F. Kennedy, cel de-al 35-lea preşedinte American.

1967. S-a născut tenismenul german Boris Becker.

1968. The Beatles lansează dublul album The White Album.

1972. A murit Horia Hulubei, fizician, unul din fondatorii învăţământului superior românesc în domeniul fizicii atomice şi nucleare, membru al Academiei Române.

1975. Juan Carlos de Burbon este proclamat rege al Spaniei.

1980. A murit actrița americană Mae West.

1990. Margaret Thacher demisionează din postul de premier al Marii Britanii.

2000. Președintele Alberto Fujimori a fost destituit de către legislativul peruan

2000. A murit atletul ceh Emil Zátopek, supranumit „locomotiva cehă”. A stabilit 18 recorduri mondiale în probele de 5 000 şi 10 000 metri lungime.

2003. Revoluţia Trandafirilor din Georgia: Opoziţia, purtând trandafiri în mâini, ocupă Parlamentul din Tbilisi şi cere demisia preşedintelui Eduard Şevardnadze.

2004. Revoluţia Portocalie din Ucraina: Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat, în Piaţa Independenţei din Kiev, la apelul candidatului opoziţiei, Viktor Iuşcenko, pentru a denunţa fraudele comise în alegerile prezidenţiale din 21 noiembrie.

2005. Angela Merkel devine prima femeie cancelar al Germaniei.

2006. A murit criticul şi istoricul literar Lucian Raicu, redactor la Gazeta literară, România literară, Europa Liberă şi Radio France International.

2007. A murit coregraful francez Maurice Bejart, unul dintre fondatorii dansului contemporan și cretorul uneia dintre cele mai cunoscute companii de dans din lume: „Béjart Ballet Lausanne”.

2011. 22 decembrie a fost declarată Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii.

Liban: Ziua națională

Citește și:

Balonul cu aer cald. Fonograful. Ispirescu. Voltaire. Galeriu. Magritte. Björk. Salam. Rahova.

Turcii cedează Ada Kaleh. Franco. Lagerlöf. Hubble. Petrașcu. Pensionatul Domnesc de fete

Alegerile din ’46. Castelul Bran. Monica Lovinescu. Palade. Vlahuță. Masca de fier.

 

Cele mai citite

România, tot mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA: rata de respingere a cererilor de viză scade sub 3%

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că România a atins un prag esențial pentru admiterea în programul Visa Waiver al Statelor Unite, subliniind că...

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...
Ultima oră
Pe aceeași temă