19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCoaliția prooccidentală din Ucraina poate amenda Constituția

Coaliția prooccidentală din Ucraina poate amenda Constituția

Coaliția proocidentală, formată din cinci partide, care a obținut victoria în alegerile din Ucraina, poate să amendeze Constituția, întrucât deține suficiente voturi, relatează AFP, conform Mediafax.

Pentru prima dată de la proclamarea independenţei Ucrainei, în 1991, "noua majoritate va număra 300" din cele 450 de mandate, adică o majoritate "constituţională", a anunţat premierul în exerciţiu Arseni Iaţeniuk într-o reuniune în Parlament transmisă de televiziuni în direct.

Acordul de coaliţie, negociat după alegerile legislative de la 26 octombrie, a fost parafat de către cele cinci partide în noaptea de joi spre vineri şi va fi semnat în mod oficial în prima şedinţă a noului Parlament, prevăzută la 27 noiembrie, a anunţat vicepremierul Volodimir Groisman.

Iaţeniuk, care urmează să fie menţinut în funcţia de premier, a insistat de asemenea asupra necesităţii de a "forma de urgenţă" un nou Guvern.

"Lucrăm la programul noului Guvern", a adăugat el.

Coaliţia este alcătuită din mişcarea prezidenţială Blocul Petro Poroşenko, Frontul Popular al lui Iaţeniuk, partidul Samopomici care include activişti din societatea civilă, Batkivşcina fostului premier Iulia Timoşenko şi Partidul Radical al populistului Oleg Liaşko.

Cele mai citite

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă