30 C
București
miercuri, 5 iunie 2024
AcasăSpecialS&P a retrogradat cu o treaptă ratingul Greciei, aflat deja în categoria...

S&P a retrogradat cu o treaptă ratingul Greciei, aflat deja în categoria “junk”

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s (S&P) a scăzut cu o treaptă ratingul Greciei, aflat deja în categoria nerecomandată pentru investiţii, de la B la B-, cu perspectivă negativă, din cauza problemelor de lichiditate cu care se confruntă sectorul bancar.

"Lichiditatea limitată produce probleme băncilor greceşti şi economiei naţionale şi a contribuit la reducerea intervalului de timp pe care noul guvern îl are la dispoziţie pentru a ajunge la un acord cu creditorii săi oficiali pentru un program de finanţare", se arată într-un comunicat al S&P.

Miniştrii Finanţelor din zona euro se vor reuni miercuri la Bruxelles într-o şedinţă extraordinară pentru a discuta situaţia datoriilor Greciei, al cărei acord de împrumut cu troica creditorilor UE-BCE-FMI, în valoare de 240 miliarde de euro, expiră la sfârşitul lunii februarie.

"În opinia noastră, o prelungire a discuţiilor cu creditorii oficiali ar putea pune o presiune suplimentară pe sistemul financiar, afectându-i stabilitatea prin retragerea depozitelor şi, în cel mai rău caz, prin impunerea controlului asupra capitalului şi pierderea finanţării din partea creditorilor, rezultând, în ultimă instanţă, în ieşirea Greciei din zona euro", se arată în comunicatul S&P.

Premierul grec Alexis Tsipras şi ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis au vizitat şapte ţări europene în această săptămână, pentru a obţine sprijinul necesar pentru renegocierea datoriei Greciei, însă propunerile lor au întâmpinat opoziţie, mai ales din partea guvernului german.

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis miercuri să nu mai permită băncilor din Grecia folosirea obligaţiunilor guvernamentale ca garanţii pentru noi credite accesate de la BCE, potrivit mediafax.

În aceste condiţii, banca centrală a Greciei va trebui să furnizeze băncilor lichidităţile de care acestea au nevoie, prin accesarea facilităţii de finanţare de urgenţă. Prin acest program, împrumuturile sunt mai scumpe şi sunt oferite de banca centrală a Greciei, nu direct de către BCE.

Premierul Alexis Tsipras a renunţat la cererea de restructurare a datoriei de 315 miliarde de dolari, echivalentă cu 175% din PIB, şi a propus oficialilor europeni şi FMI înlocuirea obligaţiunilor guvernamentale deţinute de creditorii internaţionali fie cu unele al căror randament variază în funcţie de evoluţia economiei ţării, fie cu aşa-numitele titluri "perpetue", care nu au o dată de maturitate şi al căror preţ fluctuează odată cu modificarea dobânzilor pe termen lung.

Cele mai citite

Guvernul PSD continuă investițiile publice record și reușește să țină pe loc deficitul în mai

Datele preliminare pentru execuția bugetară aferente lunii mai a acestui an arată stabilirea unui nou record pentru investițiile publice și, în egală măsură, o...

Intrarea totală în Schengen, abia în 2025. Până atunci autoritățile se chinuie să mai cumpere câte două scanere

România se luptă în continuare să treacă de poarta Schengen. În cel mai bun scenariu vom intra la începutul anului viitor, însă până atunci...

Ziua Mondială a Mediului – Verzii Europeni cer aprobarea Legii Restaurării Naturii de către Consiliul UE

Pe măsură ce inundațiile continuă să se răspândească în Italia, Germania, Austria și Ungaria, Verzii Europeni presează guvernele naționale să aprobe Legea Restaurării Naturii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă