2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăConsiliul Concurenţei caută informatori

Consiliul Concurenţei caută informatori

Consiliul Concurenţei (CC) vrea să încurajeze persoanele fizice să denunţe companiile care încalcă legea concurenţei, cu dovezi pentru începerea unei investigaţii, recompensate financiar, după modelul aplicat de Ungaria, un proiect de act normativ pe această temă urmând să fie lansat anul viitor.

„Vrem să dăm posibilitatea persoanelor fizice de a furniza elemente care să stea la baza declanşării investigaţiilor noastre. Ele pot şi acum, dar încercăm exact să reglementăm“, a declarat luni preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la conferinţa „Mediafax Talks about Competition“.

El a arătat că cel mai elocvent exemplu este al Statelor Unite ale Americii, cu o practică foarte răspândită privind încurajarea celor care prezintă autorităţilor dovezi de încălcare a legii şi unde se poate ajunge la compensaţii financiare foarte mari, fără a exista o limitare a acestor sume.

„Mai în zona noastră, mai apropiat de modelele noastre cultural-politice, ceva similar se întâmplă în Ungaria, unde compensaţia este plafonată la circa 50.000 de euro, dacă nu mă înşel, pe când  la americani cea mai mare recompensă a fost de 100 milioane de dolari, acordată în acest an“, a spus Chiriţoiu.

Întrebat dacă în România se va aplica o recompensă financiară în sumă fixă sau procentual, el a răspuns că este prea devreme să se pronunţe, urmând ca abia în prima parte a anului viitor să fie redactat şi finalizat proiectul. Chiriţoiu a mai spus că nu ştie deocamdată în ce formă va fi adoptat actul normativ, lege sau ordonanţă de guvern.

Propunerea lui Voinea, respinsă de Ponta

În urmă cu doi ani, Liviu Voinea, ministru al Bugetului la acel moment, lansa o propunere similară. Românii care ar fi transmis Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii urmau să primească stimulente fiscale sau facilităţi, aşa cum se întâmpla şi în alte state,  spunea el în septembrie 2012.

În sprijinul iniţiativei sale, Voinea invoca existenţa unei aşa-zise legislaţii a „denunţătorului“ din Suedia.  „În Suedia vom analiza şi sistemul denunţătorului, care funcţionează de ani buni acolo şi ar putea fi implementat şi la noi“, spunea Liviu Voinea, susţinând că în Suedia populaţia ar fi stimulată fiscal să dea informaţii despre averea vecinilor, a cunoştinţelor sau operaţiunile unor companii.“Acolo oamenii primesc la poştă scrisori în care sunt informaţi că au plătit un impozit X, dar li se transmite şi dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplică scutiri, sau li se dă o recompensă şi mai plătesc doar diferenţa“, explica Voinea. Informaţiile au fost însă infirmate de către Fiscul ţării pe care Voinea a luat-o model.

Propunerea lui nu a fost primită prea bine atunci de către premierul Victor Ponta

„Haideţi să lăsăm lucrurile (…) şi să le facem în sens european. Şi tot ceea ce la nivel european, în domeniul fiscalităţii, s-a dovedit ca fiind de succes, încercăm să aplicăm. Restul sunt idei, sunt propuneri, unele bune, unele mai puţin bune, dar e bine că le discutăm, că uite, dacă toată lumea zice că nu-s bune, nu le punem în practică“, spunea Ponta.   

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă