În vremea în care Securitatea împiedica orice tip de relaţie cu străinătatea, o româncă și un francez au reușit să înfiripe o relație de iubire. În 1969, o tânără din Cluj, aflată în tabără, s-a împrietenit cu un patiser francez pe nume Michel. S-au plăcut și, cu mare dificultate, s-au căsătorit.
Povestea lor de dragoste a rămas consemnată în notele de informare ale Securităţii, pe care tânăra era obligată să le facă după fiecare întâlnire a lor.
Citește și: Tragedia deținuților de la Gherla, provocată de dragostea pentru aceeași femeie
Povestea a început în vara anului 1969, când Irina a cunoscut o familie simplă de francezi, venită în vizită în România. Străinii aveau nevoie de ajutor, deoarece nu cunoşteau limba și nu se puteau descurca. Tânăra le-a sărit în ajutor şi i-a îndrumat pe parcursul vizitei lor. Au păstrat legătura şi şi-au scris. În acest timp, Irina și-a aprofundat cunoștințele de limba franceză şi l-a cunoscut mai bine pe Michel.
Pe măsură ce timpul a trecut, scrisorile tinerilor au început să fie tot mai multe, iar sentimentele lor, mai profunde.
La un an de la prima lor întâlnire, Michel s-a întors în România pentru a o vizita pe Irina. ”Am avut ocazia să îl cunosc mai bine și sa îmi dau seama că încerc sentimente ciudate față de el”, scria tânăra, în nota explicativă către Securitate.
Citește și: Logodnă albastră, prin obloanele Penitenciarului Gherla
După plecare lui Michel, mii de scrisori au parcurs drumul dintre România şi Franţa. Cei doi şi-au scris neîncetat, dar fiecare scrisoare era citită, înainte de a ajunge la destinatar, de Securitate.
Tânărul patiser nu a putut rezista şi s-a întors în România după încă un an, dar, de această dată, a stat 40 de zile. În această perioadă, cei doi şi-au împărtăşit sentimentele şi s-au hotărât să se căsătorească.
”În acest timp, am cunoscut preocupările, idealurile, bucuriile lui. Ceva mă atragea la el într-un mod inexplicabil pentru unii, personalitatea lui puțin severă și foarte sinceră”, mărturisea tânăra, într-o notă.
Deși căsătoria dintre un cetățean român și un străin era greu de realizat, cei doi au reușit să întocmească toate actele necesare, iar Michel s-a întors cu familia lui în România și să pregătească nunta.
Citește și: Povestea de dragoste din munți: Toma Arnăuțoiu și Maria Plop
Obligată de Securitate să scrie informări cu privire la relația ei cu cetățeanul străin, și anume soțul ei, Irina a trebuit să îl descrie pe Michel, să spună totul despre el, cu ce se ocupă, ce face în Franța, ce face când vine în România și cum este el. Cel mai important amănunt pe care regimul dorea să îl știe era opțiunea politică a francezului.
”Este un bărbat greu de influențat, iar politica nu este o pasiune pentru el, nu face parte din niciun partid politic și nu a făcut parte vreodată. Are inclinatii spre partidul socialist, dar nu mi a maifestat niciodată dorința lui de a cunoaște activitatea acestuia. Nu dorește să facă parte din niciun partid politic pentru ca a ignoat întotdeauna politica”, declara Irina.
Astfel, după trei ani de încercări, cei doi tineri au reușit să se căsătorească.
–
Acest articol apare cu sprijinul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
Documentarea şi cercetarea în arhiva CNSAS a fost realizată de: Cristina Anisescu, Felicia Bugnariu, Florentina Budeancă, Liviu Burlacu și Cipriana Moisa (Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii, Serviciul Programe Educaţionale şi Centrul de Istorie Orală).