19.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016„Prima Casă“ devine mai mare și mai scumpă

„Prima Casă“ devine mai mare și mai scumpă

Cei care doresc să își cumpere o locuință mai mare și mai costisitoare o vor putea face prin Programul „Prima Casă“, însă în anumite condiții. Consultanții imobiliari sunt însă sceptici și cred că puțini vor apela la noile prevederi.

Proprietarii de locuinţe achiziţionate sau construite prin programul “Prima Casă“ vor putea cumpăra o nouă locuinţă mai mare şi mai scumpă prin program, dacă își vor vinde proprietatea deținută și își vor lichida creditul garantat de stat. Aceste prevederi sunt cuprinse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă aprobat miercuri de Guvern. “Vânzarea unei locuințe necesită timp. Pe de altă parte, presupun că ai nevoie de o sumă suplimentară proprie pentru a obține un credit mai mare. Probabil că vor exista doritori, dar nu foarte mulți. Se încearcă astfel să se deschidă o ușă pentru a impulsiona piața imobiliară. Însă, cred că Executivul ar trebui să se gândească la soluții și pentru cei care vor să locuiască cu chirie, nu doar la cei care vor să fie proprietari. Fiindcă piața muncii devine tot mai flexibilă, iar pentru asta forța de muncă trebuie să fie mobilă. În Germania și Elveția peste 55% din populație locuiește cu chirie. Și asta nu fiindcă nu își dorește să dețină o proprietate“, ne-a spus consultantul imobiliar, Ioan Bejan.

Dar, bancherii se arată optimiști. „E o evoluție pozitivă, care completează dispozitivul deja existent al Programului, care funcționează foarte bine, și care va permite, la fel ca în cazul unui credit imobiliar obișnuit, un «upgrade». Astfel, cei care își vor mări familia sau care vor avea posibilitatea de a-și cumpăra la un moment dat un imobil mai mare, vor putea face acest lucru fără să iasă din program. Pe scurt, accesibilitatea programului va crește“, a precizat, pentru „România liberă“, Adrian Jantea, director retail, BRD Groupe Société Générale. În total, BRD a acordat peste 36.000 de credite prin “Prima Casă“, în valoare de peste 1,5 miliarde de euro. 

Astfel, locuinţa achiziţionată sau cons­truită iniţial în cadrul programului trebuie să fie înstrăinată prin vânzare-cumpărare, cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuinţe. În plus, creditul acordat iniţial în cadrul Programului trebuie să fie lichidat până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuinţe în cadrul programului sau să fie refinanţat prin acordarea celui de-al doilea credit în cadrul programului pentru dobândirea unui imobil. La data lichidării sau refinanţării creditului acordat iniţial în cadrul Programului se radiază ipoteca în favoarea statului şi a finanţatorului, privilegiul finanţatorului, precum şi interdicţiile de înstrăinare şi grevare cu sarcini instituite asupra imobilului achiziţionat sau construit iniţial în cadrul programului. 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/7fdd054eb998ee65588c90ab09001b71/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă