2014 a fost cel mai bun an bugetar pentru Armata Română, din 2008 și până în prezent, a declarat marți ministrul Mircea Dușa, cu prilejul autoevaluării Ministerului Apărării Naționale pe anul 2014.
Bugetul inițial al MApN pe anul 2014, în valoare de 9,373 miliarde lei, a ajuns, după rectificări bugetare și suplimentări din Fondul de rezervă al Guvernului, până la 9,917 miliarde de lei.
Acești bani s-au cheltuit pentru „asigurarea în regim de urgență a creditelor bugetare și de angajament necesare creșterii operaționale a Armatei României, în contextul degradării accelerate a mediului de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre”, a precizat Mircea Dușa.
Aerodromul Fetești va deveni compatibil cu avioanele F-16
Forțele Aeriene au finalizat dotarea cu avioane de transport Spartan, iar ultimul dintre ele, cel de-al șaptelea, a fost chiar plătit în avans. Programul de înzestrare cu avioane multirol F-16 a continuat în ritm accelerat, realizându-se pregătirea primei serii de piloți care vor zbura pe F-16.
În continuare, în anul 2015 se va încheia și modernizarea Bazei Aeriene 86 Fetești, care va deveni compatibilă cu avioanele F-16, a anunțat ministrul.
Anul trecut, Forțele Terestre au beneficiat și ele de creșterea bugetului Apărării, astfel că, în poligonul Cincu, după mulți ani de pauză, s-au realizat trageri cu muniție reală, cu rachete de aviație și cu rachete antitanc. O prioritate a Forțelor Terestre a reprezentat-o dotarea cu transportoare blindate Piranha, tip 8 x 8.
La rândul lui, premierul Victor Ponta, invitat la bilanțul MApN, a explicat că, deși 2014 a fost un an financiar bun, „e important ca 2015 și 2016 să fie ani și mai buni”. Bugetul MApN ar urma să crească treptat, până la nivelul de 2 la sută din PIB în anul 2017.
„Mă uit la vecinii noștri din NATO care au alte opțiuni. Ungaria și-a redus cheltuielile pentru Apărare la 0,75 la sută din PIB, Bulgaria la fel. Esențial este să aveți 2 la sută dintr-un PIB care crește, nu care scade. Aici este sarcina Guvernului și a miniștrilor din zona economică”, a explicat Victor Ponta.
Cel puțin 2 la sută din PIB pentru Apărare, timp de zece ani
Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis, prezent la bilanțul MApN, a subliniat că mărirea bugetului Apărării a fost unul dintre primele sale obiective politice. Potrivit președintelui României, există consensul forțelor politice pentru alocarea a 2 la sută din PIB începând din anul 2017 și susținerea acestui prag minim până în anul 2027.
Pe baza acestui plafon financiar cert, MApN trebuie să aibă în vedere și o „regândire” a priorităților sale de înzestrare. „Avem nevoie de o legislație clară, unitară și coerentă, de mai puțină birocrație și de dotări pe măsura angajamentelor noastre”, a precizat Klaus Iohannis.
Citește și: Comandamentele NATO din România încep să prindă contur