17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSportFormula 1„Mi-am văzut copilul pe pagina de internet a școlii, fără să-mi ceară...

„Mi-am văzut copilul pe pagina de internet a școlii, fără să-mi ceară acordul“

Multe școli din București au ales să-și creeze pagină de Facebook, pentru a-și promova performanțele, postând poze cu elevi în diverse ipostaze școlare. Potrivit legii, aceste poze cu minori nu pot fi expuse pe internet fără acordul părinților. Un părinte bucureștean a relatat, pentru RL, că și-a văzut copilul în fotografii pe pagina de Facebook a școlii, fără să fi fost informat în prealabil.

Inspectoratele școlare recomandă unităților de învățământ să se promoveze în mediul online. Fără a exista o recomandare expresă pentru a-și face pagină pe rețeaua de socializare Facebook, multe școli au ales acest canal de comunicare. Legea privind siguranța datelor personale precizează însă clar că nici o instituție nu se poate folosi de imaginea copiilor, fără acordul părinților. „Orice director de școală are dreptul să facă o pagină de prezentare a școlii, inspectoratele nu au recomandat expres Facebook. Regula e clară: orice fotografie a unui copil presupune acceptul părinților, punct’’, a declarat, pentru „România liberă“, Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Un părinte al cărui copil învață la Școala Gimnazială Nr. 86 din București a relatat pentru RL, dorind să-și păstreze anonimatul, că și-a văzut copilul în poze pe internet, fără să i se fi cerut acordul. „Copilul meu nu are voie să-și pună poze pe internet. Asta am decis noi, în familie, că e bine pentru siguranța lui să nu-l expunem în mediul online. Are cont pe Facebook, ca să interacționeze cu colegii, dar fără poză. Iar într-o seară mă trezesc că văd pe pagina de Facebook a școlii, poze cu ea și alți colegi. Am fost la școală și am cerut să scoată poza copilului de pe internet’’, relatează părintele.

Noi respectăm legislația

În replică, directorul școlii, Adrian Horvath, a declarat, pentru RL, că profesorii cer acordul părinților, înainte de a expune pe net pozele cu elevi. „Noi pozele pe care le expunem sunt cu acordul părinților, nu știu despre ce caz vorbiți. Cunoaștem legislația și o respectăm“, a declarat Horvath.

Expunerea în mediul online a elevilor minori, cu datele de identificare, creează, întrucâtva, o situație paradoxală față de campaniile derulate de Poliția Română în școli. În cadrul acestora, polițiștii susțin teme ce vizează prevenirea victimizării prin intermediul internetului și familiarizarea tinerilor cu realitățile online și cu modalitățile de protecție a minorilor.

„Nu oferi persoanelor întâlnite pe internet informații personale despre tine sau familia ta; nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane, dacă le comunici această parolă acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise. Dacă vrei să te întâlnești cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe internet, anunță-ți părinții anterior; oamenii pot fi foarte diferiți de ceea ce au pretins că sunt pe internet și astfel poți deveni victimă a traficului de persoane și a altor întâmplări tragice“, se numără printre sfaturile campaniei.

Părinții sunt sfătuiți să supravegheze activitatea copilului pe internet, să așeze computerul conectat la internet într-o zonă deschisă, de unde copilul poate fi ușor supravegheat, să instaleze instrumente de filtrare a accesului la internet, ca măsuri suplimentare de supraveghere, și să-și educe copilul cu privire la autoprotecția în mediul virtual.  

Cele mai citite

COTAR cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA şi demiterea vicepreşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF),...

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...

PwC Romania: Jumătate dintre fraudele din companii se întâmplă din cauza lipsei controalelor privind conformarea

Tranzacţiile care implică criptomonede sunt în creştere, de asemenea, un risc in crestere este cel de greenwashing, adică raportări incorecte/manipulate în domeniul sustenabilităţii numai...
Ultima oră
Pe aceeași temă