3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăTechSCANDALOS. Penalii de la butoanele Parlamentului

SCANDALOS. Penalii de la butoanele Parlamentului

Numeroși lideri politici cu probleme penale și-au păstrat funcțiile și influențează deciziile din guvern și Parlament. Ei beneficiază de complicitatea colegilor și de lacunele legislative.

O asemenea situație este posibilă pentru că legislația în vigoare prevede încetarea mandatelor doar în caz de condamnare defintivă cu executare, iar parlamentarii, de care depinde schimbarea regulilor,  au evitat să extindă aria  sancțiunilor. În aceste condiții, doar 19 din actualii parlamentari și-au pierdut mandatele în urma unor condamnări defintive, în timp ce alți 53 continuă să activeze în Legislativ.

Unele cazuri sunt de-a dreptul spectaculoase. Trimis în judecată în dosarul fraudării referendumului din 2012, Liviu Dragnea (PSD) este în continuare ministrul Dezvoltării Regionale, calitate în care decide alocarea unor sume imense. Dragnea și-a păstrat și calitatea de deputat, fiind membru în comisia pentru administrație. De asemenea, el este președinte executiv al PSD. Salvat, recent, de deputați de urmărirea penală, Laszlo Borbely (UDMR) este șeful comisiei de politică externă din Camera Deputaților. Printre atribuțiile acestei comisii se numără și „dialogul bilateral cu comisiile similare ale parlamentelor altor state”. Este greu de înțeles cum poate exercita o asemenea atribuție, din moment ce salvarea sa de către procurori a fost criticată, ce-i drept printre rânduri, de către Ambasada SUA.

Lideri de grup

Unii dintre parlamentarii vizați de procurori sunt considerați apți pentru a-și îndruma colegii, rămând în fruntea grupurilor parlamentare. Astfel, Ilie Sârbu este liderul grupului PSD din Senat, deși este urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale. Marian Neacșu a rămas liderul grupului PSD din Camera Deputaților cu toate că a fost condamnat cu suspendare, pentru conflict de interese.  La fel, Mate Andras este șeful deputaților UDMR deși a fost condamnat definitiv, la șase luni de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese. Mai mult, el face parte din comisia juridică, unde se pregătesc legi cheie, inclusiv cele referitoare la incompatibilitate și conflict de interese. Într-o situație similară a fost multă vreme și Tudor Chiuariu (PNL), care a rămas în comisia juridică a Senatului aproape un an de zile după ce a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare în dosarul „Poșta Română”. Recent, Chiuariu s-a mutat în comisia pentru drepturile omului.  O sensbilitate pentru drepturile omului a dovedit și deputatul UDMR Attila Marko. Deși acesta a părăsit țara, iar procurorii au solicitat arestarea sa preventivă în dosarul legat de Alina Bica, el este, în continuare, secretar al comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaților, pentru că UDMR nu a făcut altă nominalizare.

Și domeniul economic este supervizat cu grijă. Comisia pentru industrii din Camera Deputaților este condusă de Iulian Iancu (PSD), urmărit penal în dosarul în care este implicat și Toni Greblă.

Salvat de colegi de urmărirea penală în dosarul ASF, Daniel Chițoiu (PLR) lucrează la proiectele de la comisia de buget. Și aceasta după ce procurorii l-au acuzat că s-a folosit de calitatea de ministru al finanțelor pentru a iniția o ordonanță de urgență care proteja interesele unei firme de asigurări. Mai discret, Varujan Vosganian (PNL), salvat și el de Senat de două ori de urmărirea penală, s-a retras din zona economică, activând în comisia de cultură.

Ocupă poziții cheie

Unii dintre parlamentarii cu probleme gestionează domenii strategice. Astfel, Corneliu Dobrițoiu (PNL) este președintele comisiei pentru apărare din Senat, deși este trimis în judecată în dosarul atribuirii ilegale de locuințe de la MApN.  Vulnerabilități există și la comisia pentru tehnologia informației, care urmează să discute noul proiect la legii securității cibernetice. Președintele comisiei, Vasile Gliga (PSD), a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. El este coleg de comisie cu Valerian Vreme (UNPR), urmărit penal în dosarul „Microsoft”.

Urmărită în același dosar, Ecaterina Andronescu (PSD) conduce în continuare comisia de învâțământ din Senat și și-a păstrat și calitatea de vicepreședinte PSD. Nici Șerban Mihăilescu (UNPR), urmărit penal în același dosar, nu a făcut un pas înapoi fiind vicepreședintele comisiei pentru regulament din Senat. Tot din lotul Microsoft, Ion Ariton (PNL) este secretar al comisiei pentru transporturi din Senat.

A rămas pe baricade și deputatul Florin Popescu (independent, fost PMP), care activează în comisia pentru administrație locală deși este urmărit penal pentru că ar fi primit mită pui în valoare de 485.000 lei pentru a-i împărți alegătorilor. Trimis în judecată pentru fapte de corupție, Vlad Cosma (PSD) face legile în comisia pentru mediu. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă