28.9 C
Bucureศ™ti
luni, 2 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialEvoluลฃia companiilor implicate รฎn afacerea Microsoft - EADS

Evoluลฃia companiilor implicate รฎn afacerea Microsoft – EADS

Firmele implicate în dosarul penal Microsoft- EADS au cunoscut prosperitatea din momentul în care au intrat în afacerile cu statul.

Scop Computers a fost deลฃinutฤƒ pânฤƒ în 2010 de un anume Alexandru ViลŸan. Acesta ลŸi-a vândut pachetul majoritar de acลฃiuni cฤƒtre ABC DATA din Polonia pentru 5 milioane de dolari. Dupฤƒ numai doi ani, Alexandru ViลŸan ลŸi-a rฤƒscumpฤƒrat firma ลŸi a plฤƒtit  grupului polonez ABC Data suma de 477.066 euro pentru un pachet de 51% din acลฃiunile distribuitorului de produse IT&C Scop Computers, potrivit unui document publicat de companie în Monitorul Oficial. Scop Computers a intrat în insolvenลฃฤƒ în luna aprilie 2012 pe fondul unei anchete a Fiscului într-un dosar de suspiciune de fraudฤƒ prin neplata TVA ลŸi avea datorii totale de aproape 36 mil. euro. În 2011 Scop a avut afaceri de 30,6 mil. euro, în scฤƒdere cu 60%, ลŸi o pierdere netฤƒ de 6,8 mil. euro, potrivit datelor de la Finanลฃe. În prezent firma se aflฤƒ  în reorganizare judiciarฤƒ. Potrivit Ministerului Finanลฃelor, începând cu anii 2000 cifra de afaceri a crescut de la 18 milioane de lei la aproape cinci sute de milioane pânฤƒ în anul 2010. Cu toate aceste creลŸteri spectaculoase firma a fost anchetatฤƒ de fisc în 2012 pentru evaziune fiscalฤƒ de peste 50 de milioane de euro.

Afaceri cu statul ลŸi legฤƒturile cu SIE

Ion Coltan, Dragoศ™ Stan  ศ™i Alexandru Viศ™an sunt trei dintre acศ›ionarii firmelor SCOP Computers ศ™i Net Consulting, fiecare dintre ei fiind administrator pe rând la cele douฤƒ firme.

În perioada 2000-2004, cei trei, prin intermediul companiilor pe care le controlau, au primit din partea instituศ›iilor statului contracte de peste 50 de milioane de euro, potrivit presei centrale. Net Consulting ศ™i Scop Computers  au fost principalii  furnizori de servicii IT în perioada guvernฤƒrii Nฤƒstase pentru Institutul Naลฃional de Statisticฤƒ, Ministerul Industriei ศ™i Resurselor, Compania Naศ›ionalฤƒ Administraศ›ia Porturilor Maritime, Banca Naศ›ionalฤƒ a României, Primฤƒria Constanศ›a sau Hidroelectrica, Inspecศ›ia Muncii, Oficiul Naศ›ional al Registrului Comerศ›ului, Curtea de Conturi sau Biroul Român de Metrologie Legalฤƒ, Rafo OneลŸti. BCR, CEC ลŸi alte firme aflate în subordinea statului. În anul 2004, Net Consulting a primit de la INS un  contract de un milion de euro pentru asigurarea echipamentelor  necesare desfฤƒศ™urฤƒrii alegerilor locale. Cu ocazia alegerilor generale, cei trei  oameni de afaceri au mai primit alt million de euro.

 Cei trei, în asociere, au asigurat echipamente ศ™i pentru alegerile europarlamentare din anul 2007 ศ™i pentru mai multe alegeri locale.

În caracatiศ›a de firme pe care au creat-o s-au asociat cu Victor Macri în firma Special Media SRL. Victor Macri a devenit directorul de marketing de la SCOP Computers. De menศ›ionat cฤƒ Victor Macri este fiul fostului general de Securitate Emil Macri, ศ™eful Direcศ›iei a II-a de contraspionaj economic a Securitฤƒศ›ii, specializat în înฤƒbuศ™irea revoltelor (inclusiv a revoltelor din 1977 ศ™i 1987). Macri a fost arestat ศ™i închis dupฤƒ revoluศ›ie, dar nu a mai apucat sfârลŸitul procesului pentru cฤƒ  a murit în aprilie 1991.

Caracatiลฃa lui Claudiu Floricฤƒ

Procurorii DNA spun cฤƒ cel care s-a ocupat de ลŸpฤƒgile din contractul Microsoft este Claudiu Floricฤƒ. Biroul acestuia se aflฤƒ pe strada ศ˜tirbei Vodฤƒ, chiar în faศ›a sediului DNA. Mai multe firme care apar în  dosarul Microsoft sunt controlate de Claudiu Ionuลฃ Floricฤƒ printr-o reลฃea de offshore-uri, cum ar fi DIM Soft, Abacus Systems & Solutions SRL ลŸi Abacus Telcon. Toate acestea s-au reunit, la începutul anului, într-o singurฤƒ firmฤƒ: Synotech Global Services România.

DIM Soft a fost preluatฤƒ în 2009 de concernul elveลฃian D-Con.Net ลŸi administratฤƒ de Claudiu Ionuลฃ Floricฤƒ. Din mai 2012, Dim Soft a trecut în proprietatea off-shore-ului cipriot Lisaos Ventures Limited, dar îลŸi pฤƒstreazฤƒ administratorul. Din ianuarie 2014, Dim Soft îลŸi schimbฤƒ numele în Synotech Global Services România.

O altฤƒ firmฤƒ unde Floricฤƒ a fost acลฃionar ลŸi administrator este Abacus Systems & Solutions SRL, de unde s-a retras ลŸi ลŸi-a vândut acลฃiunile offshore-ului Lisaos. Prin Abacus Systems, Claudiu Ionuลฃ Floricฤƒ a controlat ลŸi firma Abacus Telcon. Cele douฤƒ firme au fuzionat prin absorbลฃie în februarie 2014 ลŸi au fost preluate de Synotech Global Services România.

Cifrele de afaceri ale firmelor din România sunt, potrivit datelor oficiale, de ordinul sutelor de milioane de lei. Majoritatea au cunoscut o adevฤƒratฤƒ explozie începând cu anul 2003.   

 

Cele mai citite

Romรขnia, campioanฤƒ la lipsa vacanศ›elor รฎn Europa: 60% dintre romรขni nu รฎศ™i permit un concediu

รŽn luna august, tradiศ›ional cunoscutฤƒ ca fiind perioada de vรขrf pentru vacanศ›e รฎn Europa, romรขnii sunt cei mai afectaศ›i de inegalitฤƒศ›ile economice legate de...

Camera Deputaศ›ilor are un nou preศ™edinte

Daniel Suciu a primit 205 voturi โ€žpentruโ€ ลŸi 68 de voturi โ€žรฎmpotrivฤƒโ€ Votul a fost secret cu buletine de vot. Contracandidatul sฤƒu a fost deputatul...

Veniturile nefiscale ale statului ar putea ajunge la 10% din totalul รฎncasฤƒrilor รฎn 2024. Principalele surse

รŽn 2024, veniturile nefiscale ar putea reprezenta aproximativ 10% din totalul veniturilor statului, dacฤƒ ritmul รฎncasฤƒrilor din primele ศ™apte luni ale anului se menศ›ine,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ