31.1 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 3 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialSesizare: รŽnchiderea firmelor pentru 5 lei gฤƒsiศ›i รฎn plus pe casฤƒ, neconstituศ›ionalฤƒ

Sesizare: รŽnchiderea firmelor pentru 5 lei gฤƒsiศ›i รฎn plus pe casฤƒ, neconstituศ›ionalฤƒ

Patronii firmelor închise de ANAF fiindcฤƒ au avut câศ›iva lei în plus sau în minus pe casฤƒ dau în judecatฤƒ Fiscul. Fostul preศ™edinte al ANAF, Sebastian Bodu, spune cฤƒ actualele prevederi legale sunt neconstituศ›ionale ศ™i sesizeazฤƒ Avocatul Poporului.

Fiscul a pornit cruciada împotriva evazioniศ™tilor ศ™i i-au depistat pe cei mai mari. 56,34 de lei. Atât au gฤƒsit inspectorii ANAF în minus, pe casฤƒ, într-un magazin din Suceava, suficient pentru a amenda firma cu 5.000 de lei ศ™i pentru a-i suspenda activitatea timp de o lunฤƒ. “O fatฤƒ a dat rest greศ™it ศ™i a rฤƒmas cu casa pe minus. Cei de la Fisc mi-au spus cฤƒ au dat cea mai blândฤƒ pedeapsฤƒ. Am refuzat sฤƒ semnez procesul verbal, pe care l-au trimis însฤƒ venit zilele trecute prin Poศ™tฤƒ. Amenda am plฤƒtit-o fiindcฤƒ întotdeauna îmi achit toate dฤƒrile la stat, dar magazinul nu l-am închis. Oricum banii au fost fiscalizaศ›i ศ™i a fost doar o greศ™ealฤƒ a casierei. Am dat ANAF în judecatฤƒ”, ne-a spus Alexandru Scheul, proprietarul firmei Killer SRL din comuna suceveanฤƒ Horodnic de Jos. Acesta are o fabricฤƒ de preparate din carne ลŸi 21 de magazine în mai multe localitฤƒลฃi din ลฃarฤƒ.

Acest caz nu este singular. De exemplu, presa localฤƒ a publicat cazul Cofetฤƒriei Codrina din Timiศ™oara pe care inspectorii ANAF au decis sฤƒ o închidฤƒ fiindcฤƒ au gฤƒsit 1,5 lei în plus, în casฤƒ.

“Au modificat OUG 28/1999 ศ™i au introdus unele prevederi neconstituศ›ionale. Fiscul nu poate sancศ›iona un agent economic pentru cฤƒ are 3 lei su 5 lei în plus sau în minus pe casฤƒ. Nu este o chestiune care sฤƒ modifice baza de impozitare. Este problema patronului ศ™i a gestionarului. Fiscul trebuie sฤƒ se ocupe de buna colectare a taxelor ศ™i impozitelor, nu sฤƒ-l înveศ›e pe gestionar sฤƒ facฤƒ calculele. Disciplina financiarฤƒ este o chestiune comunistฤƒ, care ศ›inea în trecut de miliศ›ia financiarฤƒ. Lucrurile erau justificate atunci fiindcฤƒ toate firmele erau de stat. Acum ANAF nu are nici o treabฤƒ cu banii din casa unei firme private. Nu te pot sancศ›iona fiindcฤƒ bฤƒnuiesc cฤƒ nu ai eliberat bon fiscal. Trebuie sฤƒ dovedeascฤƒ acest lucru.  Este ca ศ™i cum Poliศ›ia, fฤƒrฤƒ radar, te-ar amenda fiindcฤƒ ai ajuns mai repede de la Bucureศ™ti la Piteศ™ti ศ™i se prezumฤƒ cฤƒ ai depฤƒศ™it viteza legalฤƒ”, a precizat, pentru România liberฤƒ, Sebastian Bodu, fostul preศ™edinte al ANAF. Acesta spune cฤƒ a sesizat ieri Avocatul Poporului, invocând excepศ›ia de neconstituศ›ionalitate a anumitor prevederi din Ordonanศ›a de urgenศ›ฤƒ nr. 91/2014, care a modificat OUG 28. Acesta spune cฤƒ nu se poate adresa direct Curศ›ii Constituศ›ionale, dar cฤƒ firmele pot face acest lucru. “Atunci când cer în instanศ›ฤƒ anularea procesului verbal trebuie sฤƒ ridice excepศ›ia de neconstituศ›ionalitate. Pe blogul meu am postat modelul de cerere care poate fi utilizat de orice companie care se judecฤƒ cu Fiscul”, spune Bodu. Surse din cadrul instituศ›iei Avocatul Poporului ne-au confirmat primirea petiศ›iei depuse de Sebastian Bodu, neputând preciza însฤƒ dacฤƒ aceasta este singura sesizare în ceea ce priveศ™te OUG 91. Conform legii, instituศ›ia urmeazฤƒ sฤƒ dea un rฤƒspuns acestei sesizฤƒri în 30 de zile, cel mult 45 de zile dacฤƒ “cercetarea este mai laborioasฤƒ”.

ANAF dฤƒ explicaศ›ii prin communicate

Câte firme au fost amendate ศ™i/sau le-a fost suspendatฤƒ activitatea dupฤƒ ce inspectorii ANAF au constatat cฤƒ existฤƒ sume în plus sau în minus pe casฤƒ? Care a fost suma minimฤƒ/maximฤƒ “depistatฤƒ” pe casฤƒ de inspectorii ANAF? Comercianศ›ii considerฤƒ neconstituศ›ionale prevederile în baza cฤƒrora sunt amendaศ›i ศ™i/sau li se suspendฤƒ activitatea în astfel de cazuri. Care este poziศ›ia ANAF? La toate aceste întrebฤƒri, reprezentanศ›ii ANAF au promis cฤƒ vor rฤƒspunde printr-un comunicat, în scurt timp.

Anterior, premierul a fฤƒcut o declaraศ›ie referitoare la situaศ›ia astfel creatฤƒ. "Dacฤƒ existฤƒ abuzuri fฤƒcute de cฤƒtre cei de la ANAF, cu siguranลฃฤƒ aceste abuzuri vor fi sancลฃionate, dar, în acelaลŸi timp, vฤƒd cฤƒ existฤƒ o frฤƒลฃie a evazioniลŸtilor fiscali. Avem companii, ลŸi în media, care datoreazฤƒ bugetului de stat peste 100 milioane lei ลŸi, evident, ei atunci se luptฤƒ cu ANAF sฤƒ nu plฤƒteascฤƒ taxe ลŸi impozite. Cred cฤƒ ar fi corect ca cei care criticฤƒ, în primul ลŸi în primul rând, sฤƒ îลŸi plฤƒteascฤƒ ei taxele ลŸi impozitele, pentru cฤƒ altfel, când nu plฤƒteลŸti nicio taxฤƒ ลŸi niciun impozit, e aลŸa uลŸor sฤƒ critici. De la mic la mare, toatฤƒ lumea trebuie sฤƒ respecte legea", a declarat Victor Ponta, întrebat de jurnaliศ™ti dacฤƒ este normal ca ANAF sฤƒ închidฤƒ firme pentru 3,5 lei.

Cele mai citite

Romรขnia ศ™i Moldova, principalele rute de evaziune pentru ucrainenii care evitฤƒ รฎncorporarea

Romรขnia ศ™i Republica Moldova sunt principalele destinaศ›ii pentru ucrainenii care รฎncearcฤƒ sฤƒ evite รฎncorporarea รฎn armata ucraineanฤƒ, potrivit autoritฤƒศ›ilor de la Kiev. Pรขnฤƒ รฎn prezent,...

Justiศ›ia brazilianฤƒ loveศ™te dur: Reศ›eaua X a lui Elon Musk, blocatฤƒ pentru nerespectarea legilor naศ›ionale

Curtea Supremฤƒ a Braziliei a confirmat luni decizia unui judecฤƒtor de a suspenda reศ›eaua de socializare X, deศ›inutฤƒ de miliardarul Elon Musk, dupฤƒ ce...

Din ciclul: โ€žDezlegare la meduzeโ€

Rareศ™ Bogdan: Da, am fost nevoiศ›i sฤƒ รฎnghiศ›im o meduzฤƒ. Source link
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ