21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSesizare: Închiderea firmelor pentru 5 lei găsiți în plus pe casă, neconstituțională

Sesizare: Închiderea firmelor pentru 5 lei găsiți în plus pe casă, neconstituțională

Patronii firmelor închise de ANAF fiindcă au avut câțiva lei în plus sau în minus pe casă dau în judecată Fiscul. Fostul președinte al ANAF, Sebastian Bodu, spune că actualele prevederi legale sunt neconstituționale și sesizează Avocatul Poporului.

Fiscul a pornit cruciada împotriva evazioniștilor și i-au depistat pe cei mai mari. 56,34 de lei. Atât au găsit inspectorii ANAF în minus, pe casă, într-un magazin din Suceava, suficient pentru a amenda firma cu 5.000 de lei și pentru a-i suspenda activitatea timp de o lună. “O fată a dat rest greșit și a rămas cu casa pe minus. Cei de la Fisc mi-au spus că au dat cea mai blândă pedeapsă. Am refuzat să semnez procesul verbal, pe care l-au trimis însă venit zilele trecute prin Poștă. Amenda am plătit-o fiindcă întotdeauna îmi achit toate dările la stat, dar magazinul nu l-am închis. Oricum banii au fost fiscalizați și a fost doar o greșeală a casierei. Am dat ANAF în judecată”, ne-a spus Alexandru Scheul, proprietarul firmei Killer SRL din comuna suceveană Horodnic de Jos. Acesta are o fabrică de preparate din carne şi 21 de magazine în mai multe localităţi din ţară.

Acest caz nu este singular. De exemplu, presa locală a publicat cazul Cofetăriei Codrina din Timișoara pe care inspectorii ANAF au decis să o închidă fiindcă au găsit 1,5 lei în plus, în casă.

“Au modificat OUG 28/1999 și au introdus unele prevederi neconstituționale. Fiscul nu poate sancționa un agent economic pentru că are 3 lei su 5 lei în plus sau în minus pe casă. Nu este o chestiune care să modifice baza de impozitare. Este problema patronului și a gestionarului. Fiscul trebuie să se ocupe de buna colectare a taxelor și impozitelor, nu să-l învețe pe gestionar să facă calculele. Disciplina financiară este o chestiune comunistă, care ținea în trecut de miliția financiară. Lucrurile erau justificate atunci fiindcă toate firmele erau de stat. Acum ANAF nu are nici o treabă cu banii din casa unei firme private. Nu te pot sancționa fiindcă bănuiesc că nu ai eliberat bon fiscal. Trebuie să dovedească acest lucru.  Este ca și cum Poliția, fără radar, te-ar amenda fiindcă ai ajuns mai repede de la București la Pitești și se prezumă că ai depășit viteza legală”, a precizat, pentru România liberă, Sebastian Bodu, fostul președinte al ANAF. Acesta spune că a sesizat ieri Avocatul Poporului, invocând excepția de neconstituționalitate a anumitor prevederi din Ordonanța de urgență nr. 91/2014, care a modificat OUG 28. Acesta spune că nu se poate adresa direct Curții Constituționale, dar că firmele pot face acest lucru. “Atunci când cer în instanță anularea procesului verbal trebuie să ridice excepția de neconstituționalitate. Pe blogul meu am postat modelul de cerere care poate fi utilizat de orice companie care se judecă cu Fiscul”, spune Bodu. Surse din cadrul instituției Avocatul Poporului ne-au confirmat primirea petiției depuse de Sebastian Bodu, neputând preciza însă dacă aceasta este singura sesizare în ceea ce privește OUG 91. Conform legii, instituția urmează să dea un răspuns acestei sesizări în 30 de zile, cel mult 45 de zile dacă “cercetarea este mai laborioasă”.

ANAF dă explicații prin communicate

Câte firme au fost amendate și/sau le-a fost suspendată activitatea după ce inspectorii ANAF au constatat că există sume în plus sau în minus pe casă? Care a fost suma minimă/maximă “depistată” pe casă de inspectorii ANAF? Comercianții consideră neconstituționale prevederile în baza cărora sunt amendați și/sau li se suspendă activitatea în astfel de cazuri. Care este poziția ANAF? La toate aceste întrebări, reprezentanții ANAF au promis că vor răspunde printr-un comunicat, în scurt timp.

Anterior, premierul a făcut o declarație referitoare la situația astfel creată. "Dacă există abuzuri făcute de către cei de la ANAF, cu siguranţă aceste abuzuri vor fi sancţionate, dar, în acelaşi timp, văd că există o frăţie a evazioniştilor fiscali. Avem companii, şi în media, care datorează bugetului de stat peste 100 milioane lei şi, evident, ei atunci se luptă cu ANAF să nu plătească taxe şi impozite. Cred că ar fi corect ca cei care critică, în primul şi în primul rând, să îşi plătească ei taxele şi impozitele, pentru că altfel, când nu plăteşti nicio taxă şi niciun impozit, e aşa uşor să critici. De la mic la mare, toată lumea trebuie să respecte legea", a declarat Victor Ponta, întrebat de jurnaliști dacă este normal ca ANAF să închidă firme pentru 3,5 lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă