1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialCe caută Turcescu în filmul despre moartea procurorului Panait

Ce caută Turcescu în filmul despre moartea procurorului Panait

Recent deconspiratul „locotenent-colonel acoperit” Robert Turcescu apare în teaserul filmului „De ce eu? aka Cristian” al lui Tudor Giurgiu, publicat de regizor pe blogul său și pe pagina de Facebook a filmului. 

M-am întors pe blog. Back to online. N-am mai scris demult, a fost un an greu, am filmat în iarnă la lung-metraj, apoi am plecat din țară 2 luni în SUA la o bursă, a venit TIFF-ul, montajul filmului, vacanța și uite-așa am ajuns în septembrie. Am terminat un prim trailer pentru film, de fapt e un fel de teaser care să vă facă curioși pe mai departe. Altfel, sper sa-l vedem curînd pe marile ecrane. Sa nu mă-ntrebați cînd va fi gata, că nici eu nu știu”, a scris Tudor Giurgiu pe blog.

Citește și: Tudor Giurgiu: M-aş bucura ca filmul "Cristian" să redeschidă cazul procurorului Panait

Regizorul Tudor Giurgiu a declarat pentru România liberă că în viitoarea sa peliculă ”De ce eu?/ Cristian”, film despre moartea suspectă a procurorului Panait, printre actori se numără și jurnalistul Robert Turcescu. „L-am invitat să apară în film as himself. Să joace rolul realizatorului TV Robert Turcescu, gazda unui talk show. A avut un rol mic. Nu pot decât să spun că a fost extrem de serios și de „profi”. Nu a fost nevoie decât de o oră de filmare.” 

În iunie, regizorul spunea că a studiat dosarul privind cazul procurorului Cristian Panait și s-a întâlnit cu mulţi din apropiaţii acestuia. „A durat foarte mult şi lumea cred că trebuie să înţeleagă bine că e un film de ficţiune, el nu este un film documentar. (…) este un film despre un procuror aflat în faţa unei decizii importante, cum să joace o carte importantă, să dea o soluţie aşa cum i se impune, aşa cum se doreşte, undeva în sferele de sus ale puterii, sau să dea o soluţie pe un dosar aşa cum îi dictează profesia şi normele morale ale meseriei. Asta e dilema morală a filmului”, a afirmat Giurgiu.

Citește și: Ce-i leagă pe Năstase&Ponta: firul invizibil al ruşinii?

În 10 aprilie 2002, procurorul Cristian Panait, în vârstă de 29 de ani, s-a aruncat de la etajul doi al imobilului în care locuia. În 11 aprilie 2002, procurorul Panait a murit la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde a fost internat după ce s-a aruncat de la etaj. A doua zi, Parchetul instanţei supreme avansa ipoteza sinuciderii procurorului Panait, precizând că „decesul a survenit din cauza leziunilor grave suferite prin cădere de la înălţime, pe fondul unui episod suicidar”. 

Procurorul Cristian Panait a fost anchetatorul care a organizat percheziţionarea domiciliului procurorului orădean Alexandru Lele – deferit justiţiei pentru corupţie – în după-amiaza zilei de 27 martie 2002. Lele a fost procurorul care l-a arestat pe Adrian Tarau, fiul fostului prefect PSD de Bihor, Aurel Tarau, pentru complicitate la contrabandă cu produse petroliere.

Citește și: Exceptiile – motiv de amanare in dosarul procurorului Alexandru Lele

La scurt timp, procurorul Alexandru Lele a fost suspendat din funcţie prin ordinul ministrului justiţiei de la acea vreme, Rodica Stănoiu, după ce fostul premier Adrian Năstase a declarat că `nu crede în arestările de vineri seară”. După 48 de ore, Tărău a fost eliberat și a plecat definitiv în SUA. Un fost partener de afaceri al lui Tărău, aflat în închisoare, l-a acuzat pe Lele de mai multe infracțiuni, astfel că i s-a deschis dosarul penal la care lucra procurorul Cristian Panait.

Alexandru Lele a susținut, atunci, că este o „victimă” a fostului președinte al PSD, Adrian Nastase, și a fostului procuror general Joița Tănase, pentru ca a „îndrăznit" să-l aresteze pe Adrian Tărău, fiul fostului prefect PSD de Bihor, Aurel Tarau, despre care Lele a spus în instanță că a fost principalul sponsor al social-democraților în campania alegerilor din 2000. După mai mulţi ani, DNA şi Parchetul instanţei supreme l-au scos de sub urmărire penală pe procurorul bihorean Alexandru Lele.

Citește și: Botos: "Cristian Panait a murit la datorie"

Subiectul filmului este unul extrem de controversat și astăzi. Premierul, președintele PSD și candidatul la prezidențiale Victor Ponta a fost inclusiv acuzat de Adriean Videanu, că l-ar fi împins la sinucidere pe colegul său, pe atunci, procurorul Cristian Panait. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă