19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialCe-i leagă pe Năstase&Ponta: firul invizibil al ruşinii?

Ce-i leagă pe Năstase&Ponta: firul invizibil al ruşinii?

Adrian Năstase a fost condamnat cu închisoare, a doua zi după ce a fost descoperit plagiatul lui Victor Ponta. Această condamnare s-ar putea să-i dea fiori reci pe şira spinării tânărului premir, care a porinit cu stângul în cariera sa, crezând ca va putea reedita faptele mentorului său, cu aceeaşi aroganţă şi cu acelaşi sâmbet superior.

 

Adrian Năstase şi Victor Ponta au fost complici în guvernarea 2000-2004, s-au despărţit după ce fostul premier a fost pus la zid de colegii săi din PSD, iar acum se află pe baricade diferite, deşi sunt legaţi printr-un fir al amintirilor greu de tăiat. Chiar înainte de a primi verdictul final, Adrian Năstase a fost nevoit să-i ia apărarea lui Victor Ponta, primul său doctorand descoperit că a copiat fără ruşine, dar între ei există lucruri mult mai serioase care-i apropie, chiar şi atunci când se dispreţuiesc mai mult.

La 31 de ani Victor Ponta vroia să parvină repede, pe toate planurile şi prin orice metodă. De aceea nu ideologia l-a atras lângă Adrian Năstase, ci puterea, care se putea trasfera şi asupra sa. La 31 de ani Victor Ponta a devenit doctor în ştiinţe juridice cu o teză pe jumătate copiată, după ce în prealabil fusese numit în guvern, mâna dreaptă a protectorului său. Victor Ponta a furat pentru a-şi obţine doctoratul şi pentru a ajunge astfel mai repde la fel ca modelul său politic, Adrian Năstase, dar între cei doi există şi alt fel de intimităţi.

În 2003, când actualul premier şi-a terminat teza de doctorat sub îndrumarrea mentorului său, Adrian Năstase, acesta conducea cu mână forte guvernul şi nu-i rămânea prea mult timp pentru studenţii şi doctoranzii săi de la drept, în vreme ce Victor Ponta ca şef al Corpului de Control al Primului Ministru era ocupat nu doar cu treburile de la Palatul Victoria, ci şi cu tranşarea dosarului Cristian Panait, tânărul procuror care a murit în condiţii suspecte în timp ce insturmenta două dosare grele, ambele legate de clienţi importanţi ai PSD. Cristian Panait avea 29 de ani când s-a sinucis, acum 10 ani, în condiţii suspecte, iar ultima persoană care l-ar fi văzut în viaţă ar fi fost se pare chiar actualul premier Victor Ponta, care ar fi fost trimis cu misiunea de a-l convinge să nu-l scoată de sub urmărire penală pe procurorul bihorean Alexandru Lele, care a dispus arestarea fiului prefectului PSD de Bihor din acea perioadă pentru contrabandă cu produse petroliere şi spălare de bani. Atunci premierul Adrian Năstase a dat celebra replică: “nu cred în arestările de vineri seara”, iar favoritul său a fost eliberat două zile mai târziu, în vreme ce procurorul curajos a fost demis şi pus sub anchetă.

Profesorul de dreapt Adrian Năstase a ştiut cum să jongleze cu justiţia în perioada când conducea guvernul, iar principiul său enunţat în 2001, imediat după ce a ajuns la putere era extrem de simplu: alegerile au tranşat procesele în care erau implicaţi oameni din partidul său. Acest principiu nu l-a putut scăpa pe fostul premier de pedeapsă, după opt ani de anchete, cercetări şi procese, în vreme ce Victor Ponta începe la rândul său să pună în practică învăţăturile lui Adrian Năstase. Pentru tânărul premier plagierea tezei de doctorat este un amănunt nesemnificativ, care nu-i va afecta cariera şi de care nu-i este ruşine. La fel ca marii lideri autohtoni, Victor Ponta are obrazul gros şi stomacul puternic şi nu se jenează să apară în lumea bună europeană cu plagiatul la butonieră. Ştie că nimeni nu-l va da în judecată, fiindcă este puternic şi va fi şi puternic la toamnă după ce câştigă alegerile generale. Aşa că Legea referitoare la dreptul de autor şi drepturile conexe prin care plagiatul este pedepsit cu închisoare de la 3 la 5 ani nu-l va afecta.

Înainte de a veni la putere Victor Ponta s-a asigurat de amiciţia multor procurori din Bucureşti şi din ţară, care i-ar putea fi de folos atât pentru prieteni, cât şi pentru duşmani, iar metodele sale sunt copiate punct cu punct din Cartea guvernării Năstase.

Victor Ponta a învăţat repede şi a ajuns departe, urmându-şi modelul în cele mai mici amănunte, ajungând până acolo încât i-a preluat chiar şi aerul arogant, de care fostul său maestru s-a debarasat în ultimii ani.Pentu tânărul premier pedeapsa cu închisoare primită de Adrian Năstase este un semn de rău augur, care-ar trebui să-l pună în gardă pe Victor Ponta, arătându-i că puterea nu te mai poate salva şi că sistemul nu te mai poate apăra, de ilegalităţile pe care le faci.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă