După cazul fraților Micula, România este implicată într-o nouă dispută cu UE, de această dată țara noastră fiind prinsă între Comunitatea Europeană și Rusia. Transgaz este acuzată că nu respectă legislația comunitară și nu face publice informații din contractul cu Gazprom, încheiat înaintea aderării la UE.
Compania Transgaz este acuzată de Comunitatea Energiei că nu respectă reglementările UE și nu face publice date din contractul încheiat cu Gazprom. Surse oficiale apropiate discuțiilor ne-au explicat că acest contract cu gigantul rus a fost semnat înaintea aderării României la UE, iar legislația europeană nu se poate aplica retroactiv. Pe de altă parte, documentul stipulează că, dacă una din părți divulgă informații contractuale, cealaltă parte poate solicita despăgubiri consistente. Este al doilea caz în care România este obligată să respecte legislația comunitară pentru contracte sau tratate încheiate înaintea aderării. Reamintim că, anterior cazului Transgaz, Comisia Europeană (CE) a solicitat României să recupereze ajutorul de stat acordat oamenilor de afaceri “suedezi” Ioan și Viorel Micula. Astfel, țara noastră trebuie să respecte simultan două cerințe contradictorii: solictarea CE și decizia Curții de Arbitraj de la Washington, unde frații Micula au câștigat procesul împotriva României. Aceștia au beneficiat de o serie de facilități fiscale, în baza unui tratat bilateral româno-suedez, încheiat cu mulți ani înainte ca România să devină stat membru al UE, aceștia venind în țara noastră ca investitori străini, din Suedia. “Lumea experimentează pe pielea noastră. Până acum nu am auzit de un caz similar. (…) Cred că totul pornește de la acordul de liber schimb UE-SUA, care este în negocieri, existând unele divergențe între statele membre. Concret, unele țări comunitare au cerut în mod clar să respectăm legislaţia UE şi să recuperăm ajutorul de stat”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, într-un interviu acordat ziarului România liberă.
Cum trebuie să procedeze într-un astfel de caz un stat membru? Care sunt recomandările CE? Poate fi aplicată legislația comunitară în cazul unui contract semnat înainte ca România să devină țară membră a UE? Aceste întrebări le-am adresat atât șefului serviciului de presă al CE, Margaritis Schinas, cât și serviciului de presă al Directoratului pentru Concurență al CE, însă până la închiderea ediției nu am primit nici un răspuns.
Ce vrea Comunitatea Energiei
Comunitatea Energiei a cerut Transgaz să explice motivele pentru care nu respectă reglementările UE legate de publicarea datelor despre gazele transportate, instituţia europeană urmând să evalueze cazul alături de CE, anunță Mediafax, citând site-ul ICIS, specializat în ştiri din domeniul energiei. "Este inacceptabil pentru un membru UE să nu publice date transparente. Se poate ca Transgaz să fi încălcat reglementările din cel de-al treilea pachet energetic", a declarat, pentru ICIS, Janez Kopac, directorul Secretariatului Comunităţii Energiei. Oficialul european a afirmat că o viitoare investigaţie realizată de Comunitatea Energiei şi CE va evalua cazul Transgaz. Reprezentanţii Comunităţii Energiei au cerut Transgaz să explice motivele pentru nerespectarea cerinţelor prevăzute de legislaţia UE în legătură cu furnizarea transparentă a datelor privind tranzitul gazelor naturale din Rusia la punctele de intrare şi ieşire cu Ucraina şi Bulgaria. Este vorba despre gazoductul Trans-Balkan, care transportă gaze naturale ruseşti pe teritoriul Ucrainei, Republicii Moldova, României, Bulgariei şi Turciei. Comunitatea Energiei este formată din statele membre UE, plus Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia şi Ucraina.