Consiliul Concurenţei va dezvolta cu fonduri europene un sistem IT de monitorizare şi control al ajutoarelor de stat şi al celor de minimis acordate din fonduri naţionale şi instrumente structurale. Astfel, se va depista rapid orice încălcare a legislaţiei din domeniu şi se creează o bază de date interactivă, ce va cuprinde toţi beneficiarii.
Fie că este vorba despre înnoirea parcului auto, prin Programul „Rabla” sau de sprijinul acordat pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile, ajutorul de stat trebuie să respecte legislaţia comunitară, astfel încât piaţa să nu fie distorsionată. Comisia Europeană trebuie notificată în astfel de cazuri, înainte de a fi puse în practică, mai puţin pentru ajutorul de minimis. Dacă se încalcă prevederile dreptului comunitar, statul membru trebuie să recupereze ajutorul astfel acordat. Din totalul ajutoarelor care îi sunt notificate, Comisia aprobă 85%, în urma efectuării unei evaluări preliminare.
„Sistemul pe care dorim să-l dezvoltăm va permite verificarea ex-ante a eligibilităţii potenţialilor beneficiari de ajutor de stat, dar şi identificarea şi remedierea rapidă a eventualelor încălcări ale legislaţiei naţionale şi comunitare care vizează domeniul ajutorului de stat”, a precizat, pentru „România liberă“, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. De asemenea, sistemul va genera rapoarte referitoare la măsurile de ajutor de stat implementate, finanţările contractate şi corecţiile ulterioare.
Cine va utiliza sistemul IT
Proiectul prevede proiectarea, dezvoltarea și exploatarea unei baze de date interactive unice a măsurilor de ajutor de stat şi de minimis din România. Printre instituţiile care vor utiliza acest sistem se vor număra furnizorii de ajutor de stat, Consiliul Concurenţei, dar şi Autoritatea de Certificare şi Plată din cadrul Ministerului Finanţelor, Autoritatea de Audit, Departamentul de Luptă Anti-fraudă, Comisia Europeană, Curtea Europeană de Conturi, dar şi oricare alt organism abilitat să verifice modul de utilizare a finanţării nerambursabile. Proiectul este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi se va derula pe o perioadă de 22 de luni.
Valoarea totală a proiectului este de circa 8,2 milioane de lei (1,8 milioane de euro), din care asistenţa financiară nerambursabilă (FEDR) este de 5,9 milioane de lei (1,3 milioane de euro). Pentru realizarea acestui sistem, Consiliul Concurenţei a lansat săptămâna trecută o licitaţie deschisă, termenul-limită pentru depunerea cererilor de documente sau acces la documente fiind 22 mai. Data-limită pentru ofertele şi cererile de participare este 29 mai, urmând ca pe 2 iunie ofertele să fie deschise. Ajutorul este incompatibil cu legislaţia europeană atunci când este acordat companiilor mari din afara unor regiuni dezavantajate bine definite sau sub formă de sprijin la export şi sprijin acordat pentru a acoperi costurile de funcţionare ale întreprinderilor (ajutor de exploatare).
Un ajutor în valoare de până la 200.000 de euro acordat companiilor de-a lungul unei perioade de trei ani nu este considerat ajutor de stat deoarece nu este suficient de mare pentru a afecta comerţul dintre statele membre. Această simplificare permite, totodată, Comisiei Europene să se concentreze asupra cazurilor mai importante.