17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialSute de oameni s-au înecat în Mediterana

Sute de oameni s-au înecat în Mediterana

Vasul de pescuit, nu mai lung de 20 de metri, s-a răsturnat în momentul când o navă comercială s-a apropiat cu intenția de a oferi ajutor. Pasagerii s-au înghesuit într-o singură secțiune și sute de oameni au căzut în apele reci ale Mediteranei cu șanse mici de a fi salvați.

Paza de coastă italiană a emis, ieri, un comunicat că după ore de căutări a găsit 28 de supraviețuitori și 24 de cadavre. Ceilalți, aproximativ 700, nu aveau cum să supraviețuiască în ceea ce s-ar putea dovedi cea mai gravă catastrofă din istoria crizei imigranților din Mediterana.

Numărul total al imigranților morți numai în acest an în tentativa de a ajunge din Africa în Europa va depăși 1500, dintre care peste o mie numai în ultima săptămână. Numărul celor care au reușit să ajungă în Europa este estimat la 20.000.

Problema imigrației ilegale din Africa de Nord este unul dintre subiectele politice cele mai fierbinți din Europa Occidentală și, din acest motiv, chestiunea nu a fost abordată niciodată serios în centrele de putere. Guvernele italian, francez și german au avut ieri reuniuni de urgență și abia acum au ajuns liderii europeni la concluzia că sistemul de căutare și salvare Triton, gestionat de UE, este inadecvat. Triton, care are un buget redus și este limitat la o arie de căutare de 30 de mile de coasta italiană, a înlocuit anul trecut sistemul italian Mare Nostrum, care era mult mai extins și mai complex după ce mai multe țări europene și-au retras finanțarea pentru Mare Nostrum după ce au acuzat că acesta încurajează imigrația ilegală.

Ieri, însuși Papa Francisc I a intervenit public pentru a face apel la reluarea operațiunilor pe scară largă de salvare a imigranților, ceea ce dacă se va întâmpla, va alimenta și mai mult tensiunile legate de imigrația ilegală.

De la înlăturarea de la putere a lui Muammar Ghaddafi, Libia a devenit paradisul islamiștilor, al crimei organizate și, recent, un centru de putere al organizației Statul Islamic, care a amenințat public că dorește să folosească imigrația ilegală pentru a trimite agenți care să declanșeze atacuri pe teritoriul european.

Cu toate acestea, nu a existat nici o acțiune serioasă din partea Europei de a restabili ordinea în Libia și a elimina pericolul islamist. În schimb, rețelele de traficanți de ființe umane au prosperat pe măsură ce crizele din Libia, Somalia, Mali, Nigeria și, mai ales Siria, s-au agravat. 

Cele mai citite

Grupul România Liberă se alătură boicotului împotriva ”Clubului de Presă”

Recent, Grupul România Liberă, care cuprinde atât ziarul România Liberă cât și Academia Cațavencu, a decis să se distanțeze de controversatul ”Club de Presă”...

Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, în America

Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele Klaus Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...
Ultima oră
Pe aceeași temă