0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialReacție. Instituțiile de tradiție resping proiectul guvernamental „La Universitate fără BAC“

Reacție. Instituțiile de tradiție resping proiectul guvernamental „La Universitate fără BAC“

Instituțiile de învățământ superior cu vechime din România, dar și profesori sau cercetători dezaprobă decizia Executivului de a permite universităților să primească elevi fără bacalaureat. Potrivit acestora, măsura de înființare a colegiilor unde poți intra fără a fi absolvit 12 clase nu încurajează studiul și reprezintă o sursă de venit amorală pentru instituțiile de învățământ superior sub cupola cărora vor funcționa colegiile.

Guvernul Ponta a adoptat în luna iunie o ordonanță de urgență care aduce 97 de modificări la Legea Educației Naționale. Una dintre prevederile acesteia stipulează că elevii care nu au trecut bacalaureatul se pot pregăti în forme de învățământ de tip colegiu care vor funcționa în cadrul universităților. După ce marți a fost publicată metodologia necesară pentru înfințarea acestor colegii postliceale pentru cei care nu au luat examenul de bacalaureat, universitățile au liber să îi primească. Până în 20 octombrie, universitățile trebuie să stabilească programa acestor cursuri și cât va fi taxa de școlarizare. Tinerii nu se vor numi studenți, ci absolvenți de învățământ postliceal, iar dacă vor reuși ca în anul următor să ia bacul, se vor putea înscrie în anul doi de facultate.

La Universitatea București nu se intră

Dacă unele universități private se pregătesc deja să își deschidă porțile pentru cei care nu au trecut bacalaureatul, reacțiile negative au venit din partea instituțiilor de învățământ superior de tradiție. Universitatea București a anunțat că nu va organiza astfel de colegii, după cum ne-a precizat Flavius Baias, decanul Facultății de Drept. Profesorul nu susține acestă modificare adusă Legii Educației. „Modificarea este o greșeală majoră care ar trebui îndreptată. Prin această măsură elevii nu sunt încurajați să se pregătească temeinic pentru a promova examenul de bacalaureat. Nu e normal și nu susțin ideea ca la aceste colegii sau școli postliceale să se intre fără bacalaureat. Această posibilitate de a urma studii postliceale în cadrul unor universități cred că ne face unici în Europa“.

Profesorul Baias consideră că unele universități au acceptat să înființeze aceste școli postliceale după ce în ultimii ani s-au confruntat cu o scădere a numărului de studenți ca urmare a faptului că sunt tot mai puțini elevi care iau bacalaureatul.Ecaterina Andronescu, care a ocupat în mai multe rânduri portofoliul Educației ne-a declarat că „elevii care nu au obținut diploma de bacalaureat nu vor putea deveni studenți. Aceste colegii vor fi organizate într-o structură distinctă față de universitate“.

Andronescu, care este președintelele Senatului Universității Politehnice București, ne-a precizat că instituția pe care o reprezintă nu va organiza colegii pentru elevii care nu au luat bacalaureatul. Lucru surprinzător, ținând cont de faptul că în septembrie 2011, ea însăși a sprijinit un proiect care are puncte comune cu cel care a intrat în vigoare săptămâna aceasta. Proiectul prevedea că absolvenții învățământului liceal cu diplomă de absolvire și media de absolvire cel puțin nota 7 care nu au promovat examenul de bacalaureat au dreptul să urmeze în universități un an pregătitor, potrivit programelor de studii de licență, organizate legal în universitate, și programei de bacalaureat.

Contactați de portalul Hotnews pentru a exprima un punct de vedere, reprezentanții Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au fost fermi și au anunțat că „își exprimă dezacordul deplin“ cu privire la metodologia care lasă universitățile să primească absolvenți fără bacalaureat. „Nu credem că orientările europene sunt în acest sens. Atenționăm că, în anumite universități, sub cupola colegiilor, urmează a se înmatricula cursanți fără bacalaureat care vor deține mediat, prin mecanismul recunoașterii de credite, un statut de veritabil student

Se urmărește distrugerea sistemului de educație

Comunitatea oamenilor de știință din România a avut o reacție fără echivoc împotriva modificării aduse Legii Educației de către Guvernul Ponta.

Răzvan Florian, membru fondator al asociației Ad-Astra, cea mai importantă comunitate a oamenilor de știință din România, ne-a declarat că recentele reglementări adoptate de Guvern reprezintă de fapt un sprijin financiar pentru universități, plătit de părinții neinformați ai unor elevi slabi.

„Aceste reglementări reprezintă și recunoașterea oficială a faptului că în unele universități românești, în special în cele private, nivelul educației furnizate este mai mult unul potrivit pentru o școală postliceală. Părinții acestor elevi ar trebui să înțeleagă că banii pe care îi cheltuie pe taxe plătite unor universități de calitate foarte slabă sunt bani irosiți, și că diplomele emise de aceste universități nu vor ajuta copiii lor atunci când aceștia vor trebui să-și găsească un loc de muncă.

În economia reală, o diplomă emisă de Universitatea Spiru Haret, de exemplu, nu reprezintă un avantaj, ci un dezavantaj pentru cel care o are. Pe de altă parte, niște abilități în domenii tehnice au o valoare reală, indiferent că ele sunt sau nu confirmate de o diplomă“, ne-a explicat Răzvan Florian, care activează la Institutul Român de Știință și Tehnologie. Un alt membru al comunității mai sus amintite, Liviu Giosan, cercetator la Woods Oceanographic Institution, ne-a precizat că „prin noile măsuri guvernul PSD continuă distrugerea sistemului de educație din Romania bucată cu bucată. Aceste măsuri sunt aparent populare pentru că permit accesul extins la educație. Dar fără a impune condiții de calitate date de un bacalaureat serios, asemenea idei năstrușnice precum noile colegii sunt extrem de periculoase. Dar ele sunt în principal măsuri clientelare dedicate fabricilor de diplome care sprijină corupția din Guvern. Încă o dovadă că cine fură azi un ou mâine va fura un bou! Mă refer bineînțeles la domnul Ponta care de la plagiat a trecut cu concursul Ministerului Educație, la distrugerea viitorului țării.“

O lege mutilată

Daniel Funeriu este ministrul în al cărui mandat a fost elaborată Legea Educației Naționale și cel care a prăbușit numărul celor care au trecut bacalaureatul o dată cu introducerea camerelor video în timpul examenelor.

Funeriu crede că mutilarea Legii elaborate în mandatul său îl are ca vinovat pe premierul Ponta. „Universitățile care vor accepta aceste programe își vor recunoaște statutul de școală postliceală. Este o modalitate de a hrăni universitățile slabe ale României, rămase fără clienți în urma bacalaureatului cinstit pe care l-am introdus. Soluția corectă pentru acești copii este învățământul profesional, nu trimiterea lor la universitate. Elevii care au luat bacalaureatul vor fi colegi cu cei care nu au reușit acest examen. Sună bine, nu? În guvernarea Ponta învățământul din România devine o amenințare la adresa copiilor, nicidecum o oportunitate.“

Trebuie precizat că deși normele metodologice au fost aprobate de numai două zile, cel puțin două universități private au intenția de a deschide colegii pentru tinerii care nu au luat bacalaureatul. Taxele se ridică la câteva mii de lei.

Îngrijorare. Tot mai puțini plătitori de taxe

În ultimii ani, numărul celor care au luat bacalaureatul s-a prăbușit vertiginos. În 2001, promovabilitatea a fost de 86%, apoi în 2004 și 2005 a atins cifra de 84%, iar în 2009 – 81%. Primul șoc postdecembrist la examenul de bacalaureat s-a produs în 2010, când procentul de promovabilitate s-a prăbușit la 67%. Această cifră a fost legată și de decizia ministrului Educației, Daniel Funeriu, de a introduce camere video în sălile de clasă. Procentele au continuat să scadă. La sesiunea din vara acestui an au promovat doar 59% din elevi, în 2013 procentul a fost de 55%, după ce în 2012 am vorbit de 43% candidați promovați. Primirea în facultăți a tinerilor care nu au trecut bacul are menirea de a compensa procentele tot mai mici ale celor care absolv 12 clase. Astfel, universitățile care organizează colegii pentru cei fără bac se trezesc cu o infuzie financiară (din taxe) nesperată și amoral.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă