2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialExclusiv. Marius Copil: "Vreau în turnee ATP 250, acolo este locul meu."...

Exclusiv. Marius Copil: „Vreau în turnee ATP 250, acolo este locul meu.” Ce probleme întâmpină la Challenger

Marius Copil, racheta numărul 1 a României în Cupa Davis, se confruntă cu unele probleme în circuitul Challenger, inferior ATP 250 și spune că locul său este la turnee mai mari. Anul 2015 este unul în care vrea să se autodepășească.

Marius Copil, locul 172 ATP, în vârstă de 24 de ani, prezent la turneul de tenis ATP 250 de la București, a devenit principalul jucător al echipei de Cupa Davis a României, iar în circuitul ATP doar Victor Hănescu îl mai depășește, care însă se află la final de carieră. Jucătorul de tenis din Arad spune, pentru România liberă, că se află la vârsta potrivită la care să poată face pasul spre următorul nivel, cât mai multe turnee ATP 250.

„Anul acesta îmi doresc să joc turnee mai mari la simplu. Vreau să intru în calificări la turneele ATP 250, pe tablourile principale. Eu spun că sunt la vârsta potrivită acum pentru a urca mai sus, că dacă ne uităm la prima sută, vârsta medie e cam 27 de ani. Mai sunt și jucători care au urcat în top 100 mai repede, precum Coric, dar sunt puțini.” Borna Coric, „viitorul Djokovic”, a fost eliminat, la BRD Năstase-Țiriac Trophy, în turul al doilea, turneu la care Copil s-a oprit în primul tur, după ce primise un wild-card pentru a fi prezent pe tabloul principal.

Citește și BRD Năstase-Țiriac Trophy: Monfils, calificare rapidă în sferturi. Programul și rezultatele de joi

Pentru a ajunge la ATP 250, jucătorii trec mai întâi prin turneele Futures și apoi Challenger. „Eu am o problemă mentală când joc Challenger. Nu reușesc să joc la același nivel ca atunci când sunt pe tabloul principal sau în calificări la un turneu ATP 250. Când evoluez cu jucători mult mai buni, îmi ridic și eu jocul la un nivel foarte înalt. În turneele ATP nu simt nicio presiune, îmi face plăcere să joc și simt că acolo îmi este locul. La Challenger nu avem aceleași condiții, simt că nu suntem tratați corect și este un disconfort psihic. În mod normal nu ar trebui să am problema aceasta, dar ma lupt cu ea de ceva vreme și încerc să trec peste.”

Copil a impresionat anul acest mai ales la Australian Open, acolo unde a ajuns în turul al doilea, după ce a trecut de calificări, dar și de Pablo Andujar (43 ATP), pe care l-a eliminat în prima rundă, ca mai apoi să cedeze în fața lui Stan Wawrinka (4 ATP și campion en-titre) după un meci strâns, în 3 seturi. „Mereu mă descurc bine acolo (n.r. în Australia) pentru că îmi place mult. Tenisul este la un alt nivel, te simți apreciat, lumea vine în număr foarte mare la meciuri. Chestia asta ajută foarte mult.”

Citește și FOTO. Sfaturi pentru părinți de la Irina Begu și Horia Tecău. Când câștigi primii bani din tenis

„Încerc să-mi mențin nivelul și la următoarele turnee și sper să fac și eu pasul spre prima sută. Deocamdată încerc să progresez în jocul meu, să fie cât mai bine lucrat și să nu mai pierd meciuri pe mâna mea. Încerc să fiu mai consistent. Lucrez mult la dreapta, la retur, la urcare în teren, chiar și la serviciu, care oricum e bun. Mișcarea vreau să o am mai bună… Nu știu cât de mult voi putea evolua la dublu, deoarece nu am încă clasamentul necesar. Însă mă ajută pentru stilul meu de joc de la simplu – serviciu, vole, mers în față mai des, la reacție, la retur. Văd doar plusuri în a juca și la dublu, dar simplul rămâne centrul carierei mele.” Copil evoluează, la dublu, în turneul ATP de la București, alături de Adrian Ungur, cei doi disputând, joi, turul al doilea împotriva perechii Florin Mergea/Bopanna, cap de serie 2 (favoriți 1, după retragerea lui Tecău/Rojer).

Dicuția despre tenis duce întotdeauna și la aspectul financiar, deoarece jucătorii trebuie să facă mari cheltuieli înainte de a putea spune că au ajuns la un nivel care le permite să rămână cu bani în buzunar.

Citește și Tenis pe cheltuiala părinților: „Dacă nu ajungi în top 10 nu te susține nimeni”. Cum era pe vremea lui Andrei Pavel

„Este important să ai și un buget, să îți permiți antrenor, un terapeut pe care să-l ai tot timpul după tine. Eu am și un sponsor, pe care îl port mereu pe mâneca stângă, banca domnului Sturdza (n.r. BBSA). Mai am un sponsor privat, însă ar mai fi nevoie de bani ca să pot tot timpul să îmi permit o echipă bună, să-mi iau din când în când cu mine un antrenor pentru pregătirea fizică. Cred că poți spune că începi să câștigi cu adevărat când intri în prima sută mondială.”

Marius Copil a jucat, până joi, două meciuri, în cadrul turneului ATP 250 de la Bucureti, acolo unde organizatorii au mizat pe el în locul lui Victor Hănescu. Copil a pierdut, în primul tur, la simplu, în fața lui Mihail Iujnîi (57 ATP, Rusia), fiind învins cu scorul de 1-6, 6-4, 6-3. La dublu, a trecut, alături de Ungur, de cuplul Chris Guccione/Andre Sa (Australia/Brazilia), cu scorul de 6-1, 6-2.  

Cele mai citite

Trent Alexander-Arnold, tot mai aproape de despărțirea de Liverpool. „Vreau să joc la Real Madrid”

Trent Alexander-Arnold (26 de ani), fundașul dreapta al lui Liverpool, este hotărât să facă un pas important în cariera sa și le-a comunicat oficialilor...

AS Monaco răspunde ironic la declarațiile lui Cristiano Ronaldo despre Ligue 1!

Cristiano Ronaldo a afirmat recent că Ligue 1 este dominată exclusiv de PSG, iar celelalte echipe sunt „terminate”, iar AS Monaco a oferit o...

Renașterea lui De Gea! Cel mai bun portar din Serie A după un an fără echipă

David de Gea (34 de ani) a revenit spectaculos în fotbalul de elită după un an de pauză. Spaniolul, concediat în 2023 de Manchester...
Ultima oră
Pe aceeași temă