21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialControale în locurile de grătare. Ce amenzi riscă românii de 1 Mai

Controale în locurile de grătare. Ce amenzi riscă românii de 1 Mai

Românii care se pregătesc să meargă la grătar de 1 mai trebuie să fie atenți la ce lasă în urmă, întrucât comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) vor controla locurile amenajate pentru picnic şi zonele de afluenţă publică unde se fac de obicei grătare, anunţă ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, relatează Mediafax

“Am transmis adrese către toate primăriile din ţară, cu rugămintea de a se organiza pentru mini-vacanţa de 1 Mai: să amenajeze spaţiile de campare, să pună la dispoziţia populaţiei pubele şi toalete ecologice şi să ecologizeze zonele după mini-vacanţă”, a declarat ministrul Gavrilescu.

Din dispoziţia sa, de vineri până duminică, comisarii GNM organizează echipe de control care vor patrula în zonele cu activităţi de picnic special amenajate, în zonele de afluenţă publică consacrate şi în zonele cu potenţial turistic, dar neamenajate, pentru asigurarea respectării prevederilor legale. Acţiunile se vor desfăşura în colaborare cu Poliţia Locală şi cu ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române.

“Câte două astfel de echipe mixte vor fi prezente în fiecare judeţ în parte şi vor patrula în zonele tradiţionale de grătare. După ce vacanţa trece, comisarii vor monitoriza felul în care autorităţile locale vor salubriza zonele în care a fost înregistrat aflux mare”, a mai spus ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Citește și: Ce măsuri anunță Ministerul de Interne de 1 mai

Conform Legii nr. 54/2013 privind desfăşurarea activităţilor de picnic, cetăţenii care nu respectă prevederile legale în ceea ce priveşte zonele de recreere, pot fi sancţionaţi cu amenzi ale căror valori se încadrează între 100 şi 5.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei.

Citește și: Ce aduce nou minivacanța de 1 Mai, pe litoral

Spre exemplu, cei care aruncă gunoiul în locuri neamenajate, riscă o amendă între 200 şi 2.000 de lei, iar pentru aprinderea focului în locuri nepermise, cetăţenii pot fi sancţionaţi cu amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei.

“Le adresez rugămintea, tuturor celor care vor petrece în natură, să utilizeze zonele special amenajate pentru picnic, să nu abandoneze deşeurile generate, ci să le strângă în saci sau să le depună în pubelele instalate de primării, să nu arunce resturile în râuri, să nu le dea foc şi să nu aprindă focuri în locuri nepermise”, a mai spus Graţiela Gavrilescu.

Cele mai citite

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...
Ultima oră
Pe aceeași temă