5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăSenatul elimină scutirea de impozit a dividendelor

Senatul elimină scutirea de impozit a dividendelor

Asociația Brokerilor avertizează că renunțarea la eliminarea impozitelor pe dividende defavorizează piața de capital. În plus, veniturile din investiţii vor fi supuse contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, ceea ce descurajează populația să investească.

Cu toate că, inițial, proiectul de Cod Fiscal prevedea scutirea de la plata impozitelor a dividendelor, Senatul a decis ca acestora să li se aplice un impozit de 5%.

„Deşi considerată de actorii pieţei de capital o măsură lăudabilă, menită să mai dea o gură de oxigen acesteia, eliminarea impozitului pe dividende prevăzută în proiectul de Cod Fiscal depus la Senat nu a fost acceptată de senatori, fiind înlocuită cu introducerea unui impozit de 5% pe aceste venituri. Pe lângă încurajarea investiţiilor persoanelor fizice, măsura ar fi evitat şi dubla impozitare a profitului practicată în acest moment în cazul dividendelor distribuite către persoane juridice române cu deţinere mai mică de 10% din capitalul altei societăţi româneşti sau a unei deţineri a participaţiilor mai recente de un an de la data înregistrării în contabilitate a dividendelor“, a declarat Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor.

Acesta arată că, o altă măsură care va descuraja comportamentul de investire al populaţiei este includerea veniturilor din investiţii în categoria surselor de venit supuse contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, indiferent dacă există sau nu şi alte surse de venit asupra cărora contribuabilul plăteşte aceste asigurări.

“Susținem eliminarea impozitării dividendelor. Este esențială pentru dezvoltarea economiei țării prin creșterea fluxurilor de capital locale și a investițiilor. Orice altă semi-măsură va însemna o nereușită în această privință. Mai mult decât atât, suntem convinși că sunt necesare alte scutiri fiscale de impact pentru a încuraja investițiile, cum ar fi acordarea de deduceri pentru costul capitalului atras prin intermediul pieței de capital.
De asemenea, considerăm că includerea veniturilor din investiții în categoria surselor de venit supuse contribuției de asigurări sociale de sănătate este un alt exemplu care anihilează parțial efectul pozitiv al reformei“, ne-a spus Ludwik Sobolewski, director general Bursei de Valori București.

Restricții pentru capitalul străin

Surse apropiate discuțiilor arată că la întâlnirea cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, reprezentanții FMI s-au opus scutirii de impozitare a dividendelor, deoarece ar conduce la o scădere a încasărilor bugetare.

Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România a precizat, pentru „România liberă“, că: „Țara noastră se menține ca piață de frontieră și nu este una emergentă din cauza lichidității scăzute și a menținerii unor praguri și restricții pentru capitalul străin. Dacă am rezolva aceste neajunsuri, impozitarea dividendelor nu ar avea nici o relevanță. Problema este cum vom convinge agențiile de rating care vin în septembrie pentru evaluare“. Pogonaru arată că lichiditatea ar putea fi rezolvată dacă se va menține programul de listare la bursă anunțat de Guvern. Reamintim că Executivul intenţionează să listeze în acest an sau cel mai târziu anul viitor, la bursele din Bucureşti şi Londra, acţiuni ale aeroportului internaţional Bucureşti-Otopeni, portului Constanţa, Hidroelectrica şi Romtelecom. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă