31.8 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialIICCMER: Arheologii au รฎnceput cฤƒutarea rฤƒmฤƒศ™iศ›elor fraศ›ilor ศ˜uศ™man, omorรขศ›i de Securitate

IICCMER: Arheologii au รฎnceput cฤƒutarea rฤƒmฤƒศ™iศ›elor fraศ›ilor ศ˜uศ™man, omorรขศ›i de Securitate

Arheologii au început acศ›iunile pentru cฤƒutarea rฤƒmฤƒศ™iศ›elor fraศ›ilor Toader ลŸi Avisalon ลžuลŸman, care au fฤƒcut parte dintr-un grup de rezistenลฃฤƒ anticomunistฤƒ ลŸi au fost omorâศ›i de Securitate în 1958, informeazฤƒ Mediafax. Investigaศ›iile vor avea loc de luni, în satul clujean Traniศ™u. 

Citeศ™te ศ™i: Celulฤƒ în memoria lui Corneliu Coposu, la Fortul 13 Jilava

"Scopul operaลฃiunii constฤƒ în reluarea ลŸi continuarea cercetฤƒrilor pentru descoperirea ลŸi deshumarea rฤƒmฤƒลŸiลฃelor pฤƒmânteลŸti ale lui Toader ลŸi Avisalon ลžuลŸman, uciลŸi de Securitate în 2 februarie 1958. Investigaลฃiile privitoare la descoperirea locului unde au fost îngropate rฤƒmฤƒลŸiลฃele pฤƒmânteลŸti ale fraลฃilor ลžuลŸman au început încฤƒ din vara anului 2010, dar nu s-a descoperit nimic. Acลฃiunile au fost reluate în 2013, iar în baza unor noi mฤƒrturii s-a stabilit o nouฤƒ presupusฤƒ locaลฃie a mormântului", se aratฤƒ într-un comunicat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului ลŸi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Toader ลŸi Avisalon ลžuลŸman s-au nฤƒscut în satul Rฤƒchiลฃele, judeลฃul Cluj, într-o familie consideratฤƒ una dintre cele mai înstฤƒrite din zona Huedinului.

Citeศ™te ศ™i: Mormântul eroilor Paศ™ca ศ™i Rus, cฤƒutat de vânฤƒtorii de securiศ™ti

"Pânฤƒ în 1945, Teodor ลžuลŸman, tatฤƒl celor doi, deลฃinuse funcลฃia de primar în Rฤƒchiลฃele. Dupฤƒ constituirea structurilor comuniste locale, ลžuลŸman a fost considerat duลŸman de clasฤƒ. Primele represalii au constat în înlฤƒturarea sa din funcลฃia de primar, în 1945, pentru ca apoi sฤƒ urmeze alte abuzuri de care nu au fost strฤƒini ลŸi câลฃiva consฤƒteni care, din oportunism ลŸi dorinลฃฤƒ de parvenire, au devenit instrumente ale noului regim politic", susลฃin reprezentanลฃii Institutului.

Potrivit sursei citate, o consecinลฃฤƒ a acลฃiunilor comuniลŸtilor a fost radicalizarea atitudinii lui Teodor ลžuลŸman faลฃฤƒ de puterea instalatฤƒ în acea perioadฤƒ, astfel încât, în august 1948, Securitatea a încercat sฤƒ îl aresteze împreunฤƒ cu câลฃiva apropiaลฃi, însฤƒ mulลฃi dintre cei vizaลฃi au reuลŸit sฤƒ fugฤƒ ลŸi sฤƒ se ascundฤƒ.

Citeศ™te ศ™i: Soluลฃia gฤƒsitฤƒ de procurori pentru a fi trimiศ™i în judecatฤƒ torลฃionarii

"De atunci se poate vorbi de constituirea unui grup armat de rezistenลฃฤƒ anticomunistฤƒ, condus de Teodor ลžuลŸman, care în anii urmฤƒtori a activat în zona Munลฃilor Vlฤƒdeasa din Apuseni. Grupul a fost alcฤƒtuit din mai multe persoane, între care ลŸi trei dintre copiii lui, Traian, arestat în 16 decembrie 1948, Toader ลŸi Avisalon. Teodor ลžuลŸman a fost ucis de Securitate în 15 decembrie 1951, iar ultimii rezistenลฃi din cadrul grupului au fost cei doi fii ai sฤƒi, Toader ลŸi Avisalon, uciลŸi la 2 februarie 1958, în satul TraniลŸu, unde erau adฤƒpostiลฃi în gospodฤƒria unui localnic", se aratฤƒ în comunicatul IICCMER.

Citeศ™te ศ™i: Unde au dispฤƒrut cei 35 de torลฃionari?

Cadavrele lui Toader ลŸi Avisalon ลžuลŸman au fost recuperate, au fost expuse timp de câteva zile lângฤƒ gospodฤƒria respectivฤƒ, dupฤƒ care au fost îngropate într-o groapฤƒ comunฤƒ, sฤƒpatฤƒ de soldaลฃi într-o pฤƒdurice aflatฤƒ în apropiere.

"Nicio autoritate a administraลฃiei locale nu a eliberat pânฤƒ în prezent certificate de deces, cei doi fiind consideraลฃi din punct de vedere legal ca persoane dispฤƒrute, însฤƒ în viaลฃฤƒ. În cazul în care mormântul va fi descoperit, IICCMER va sesiza Parchetul Militar", afirmฤƒ reprezentanลฃii Institutului.

Citeศ™te ศ™i: IICCMER: Diagnosticul arheologic confirmฤƒ existenลฃa unei gropi comune cu rฤƒmฤƒลŸiลฃe umane la Periprava

IICCMER este o structurฤƒ guvernamentalฤƒ înfiinลฃatฤƒ în 2005 ลŸi aflatฤƒ în coordonarea primului ministru, având rolul de gestionare ลŸi analizare din punct de vedere ลŸtiinลฃific a perioadei totalitare ลŸi a consecinลฃelor sale.

Cele mai citite

China, Brazilia ศ™i India sunt favoritele lui Putin pentru negocierile de pace cu Ucraina

Beijing, Brazilia sau New Delhi โ€“ acestea sunt capitalele pe care Vladimir Putin le-ar considera intermediari cinstiศ›i รฎn discuศ›iile pentru a pune capฤƒt rฤƒzboiului...

VIDEO Un elev de 14 ani este autorul atacului armat de la un liceu din SUA care s-a soldat cu cel puลฃin patru morลฃi...

Suspectul arestat รฎn urma atacului armat care s-a soldat miercuri cu cel puลฃin patru morลฃi ลŸi nouฤƒ rฤƒniลฃi รฎntr-un liceu american este un elev...

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ