9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialIICCMER: Arheologii au început căutarea rămășițelor fraților Șușman, omorâți de Securitate

IICCMER: Arheologii au început căutarea rămășițelor fraților Șușman, omorâți de Securitate

Arheologii au început acțiunile pentru căutarea rămășițelor fraților Toader şi Avisalon Şuşman, care au făcut parte dintr-un grup de rezistenţă anticomunistă şi au fost omorâți de Securitate în 1958, informează Mediafax. Investigațiile vor avea loc de luni, în satul clujean Tranișu. 

Citește și: Celulă în memoria lui Corneliu Coposu, la Fortul 13 Jilava

"Scopul operaţiunii constă în reluarea şi continuarea cercetărilor pentru descoperirea şi deshumarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Toader şi Avisalon Şuşman, ucişi de Securitate în 2 februarie 1958. Investigaţiile privitoare la descoperirea locului unde au fost îngropate rămăşiţele pământeşti ale fraţilor Şuşman au început încă din vara anului 2010, dar nu s-a descoperit nimic. Acţiunile au fost reluate în 2013, iar în baza unor noi mărturii s-a stabilit o nouă presupusă locaţie a mormântului", se arată într-un comunicat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Toader şi Avisalon Şuşman s-au născut în satul Răchiţele, judeţul Cluj, într-o familie considerată una dintre cele mai înstărite din zona Huedinului.

Citește și: Mormântul eroilor Pașca și Rus, căutat de vânătorii de securiști

"Până în 1945, Teodor Şuşman, tatăl celor doi, deţinuse funcţia de primar în Răchiţele. După constituirea structurilor comuniste locale, Şuşman a fost considerat duşman de clasă. Primele represalii au constat în înlăturarea sa din funcţia de primar, în 1945, pentru ca apoi să urmeze alte abuzuri de care nu au fost străini şi câţiva consăteni care, din oportunism şi dorinţă de parvenire, au devenit instrumente ale noului regim politic", susţin reprezentanţii Institutului.

Potrivit sursei citate, o consecinţă a acţiunilor comuniştilor a fost radicalizarea atitudinii lui Teodor Şuşman faţă de puterea instalată în acea perioadă, astfel încât, în august 1948, Securitatea a încercat să îl aresteze împreună cu câţiva apropiaţi, însă mulţi dintre cei vizaţi au reuşit să fugă şi să se ascundă.

Citește și: Soluţia găsită de procurori pentru a fi trimiși în judecată torţionarii

"De atunci se poate vorbi de constituirea unui grup armat de rezistenţă anticomunistă, condus de Teodor Şuşman, care în anii următori a activat în zona Munţilor Vlădeasa din Apuseni. Grupul a fost alcătuit din mai multe persoane, între care şi trei dintre copiii lui, Traian, arestat în 16 decembrie 1948, Toader şi Avisalon. Teodor Şuşman a fost ucis de Securitate în 15 decembrie 1951, iar ultimii rezistenţi din cadrul grupului au fost cei doi fii ai săi, Toader şi Avisalon, ucişi la 2 februarie 1958, în satul Tranişu, unde erau adăpostiţi în gospodăria unui localnic", se arată în comunicatul IICCMER.

Citește și: Unde au dispărut cei 35 de torţionari?

Cadavrele lui Toader şi Avisalon Şuşman au fost recuperate, au fost expuse timp de câteva zile lângă gospodăria respectivă, după care au fost îngropate într-o groapă comună, săpată de soldaţi într-o pădurice aflată în apropiere.

"Nicio autoritate a administraţiei locale nu a eliberat până în prezent certificate de deces, cei doi fiind consideraţi din punct de vedere legal ca persoane dispărute, însă în viaţă. În cazul în care mormântul va fi descoperit, IICCMER va sesiza Parchetul Militar", afirmă reprezentanţii Institutului.

Citește și: IICCMER: Diagnosticul arheologic confirmă existenţa unei gropi comune cu rămăşiţe umane la Periprava

IICCMER este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea primului ministru, având rolul de gestionare şi analizare din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale.

Cele mai citite

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă