Filmarea unui material despre defrișările din zona Hațegului s-a transformat într-o altercație sângeroasă. Investitorul microhidrocentralelor de pe Râul Alb va rămâne paralizat de la gât în jos după ce a fost călcat accidental de mașina ONG-iștilor pe care el împreună cu un grup de angajați îi atacaseră.
Reprezentanții ONG-ului de protecția mediului Agent Green, o echipă de jurnaliști de la Deutsche Welle și câțiva ghizi din zonă au fost atacați cu brutalitate, duminică în jurul prânzului, în timp ce documentau un material despre defrișările din Parcul Național Retezat.În zonă, pe raza satului Coroești, din comuna hunedoreană Sălașu de Sus, urmează să se ridice două microhidrocentrale private. Investitorul arădean Mihalache Bocea a obținut toate aprobările necesare, în ciuda faptului că zona este una protejată, parte a Parcului Dinozaurilor Țara Hațegului.
Drept urmare, pentru că în zonă s-au făcut unele tăieri de copaci pentru eliberarea terenului pe care omul de afaceri vrea să ridice și o casă de vacanță, bazine pentru pești și o fabrică de procesare a peștelui, directorul ONG-ului Agent Green, Gabriel Păun, a vizitat zona, pentru a documenta presupusele defrișări ilegale, însoțit de o jurnalistă de la Deutsche Welle și de câțiva localnici.
Au năvălit „ca în Columbia“
„La doar câteva minute după ce am ajuns și am început să filmăm, au venit vreo 8-10 inși cu o mașină de teren, unii agățați de uși, ca în Columbia. Eu eram lângă mașină, aproape au dat peste mine, am avut însă prezența de spirit să mă feresc. Apoi a urmat iadul. S-au dat jos și au început să mă lovească, erau vreo șapte inși care mă loveau, eu eram întins la pământ“, a povestit pentru „România liberă“ localnicul Vasile Leordean, care însoțea echipa Agent Green. Leordean a suferit mai multe leziuni, la ochi, cap și spate.
"Se cățărau pe mașini, loveau cu picioarele, cu pumnii. Jurnalista de la Deutsche Welle era într-una dintre mașini, urla la noi să plecăm, că ne omoară", a descris Leordean atacul.
Vizitatorilor li s-a reproșat că s-ar fi aflat pe teren privat, deși în zonă nu se afla nici un semn care să îi avertizeze asupra acestui lucru. „Eram pe un drum care ducea în Retezat. Cum să fie un drum proprietate privată? Era o pancartă care anunța că e șantier, dar nu era nimic îngrădit. Treceau mașini, căruțe pe drumul acela“, spune Leordean.
Membrii echipei au reușit să se salveze urcând în mașini sau fugind pe jos spre sat. Dar, în timp ce una dintre mașinile vizitatorilor – condusă de militantul de mediu Alin Andrioni – încerca să se retragă, l-a acroșat pe omul de afaceri Mihalache Bocea și a trecut peste el, provocându-i răni grave.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Cluj, medicul Monica Costin, a confirmat starea extrem de gravă a pacientului Mihalache Bocea: “Are fractură cervicală, diagnosticul este paraplegie. Nu se va mai putea mișca nicioadată de la gât în jos, din păcate.“
„Era o vălmășeală de nedescris, mașina era atacată din toate părțile, fata din Austria era în dreapta mea și urla cât putea. A fost o nebunie. Nici nu știu cum a căzut omul acela, el sărise pe capotă, profitând de viteza mică. Nici n-am văzut, că eram în viraj maxim dreapta, încercam să ies de acolo. Mă simt foarte rău că l-am lovit, nu vreau să am un om pe conștiință“, ne-a declarat Andrioni.
„Ce, suntem criminali?“
Parte la conflict a luat și consilierul local Nelu Coman, angajat al firmei ABI Automotion SRL și prieten al omului de afaceri Mihalache Bocea.
Acesta a declarat pentru „România liberă“ că Bocea se află în stare gravă, la Spitalul Județean din Cluj-Napoca: „Au trecut cu mașina peste gâtul lui, au dat peste el ca peste un câine! Are două vertebre rupte, nu mai merge în viața lui! N-a fost accident, aproape l-au omorât! Nu e adevărat că i-am atacat cu bâte, cu topoare, cum au zis. Ce, suntem criminali?“.
Coman a spus că firma ABI Automotion nu este implicată în defrișări ilegale și că lemnul tăiat pe care veniseră cei de la Agent Green să-l investigheze nu are nici o legătură cu ei“. E lemn al localnicilor, tăiat cu acte în regulă de altă firmă și adus jos, de unde îl iau localnicii. Noi doar vrem să ridicăm microhidrocentrala, n-am făcut nimic ilegal, avem toate aprobările,“ a declarat Coman. Soția lui Mihalache Bocea nu a putut fi contactată ieri.
Viceprimarul comunei, Virgil Haitău, a declarat pentru „România liberă“ că investitorul Mihalache are în proprietate 4,25 hectare de teren în zona respectivă, inclusiv un drum de acces, dar nu are cunoștință dacă altercația s-a produs pe proprietatea privată a lui Bocea. Un comunicat al Poliției Județene Hunedoara descrie conflictul ca unul „spontan“ și anunță că derulează investigații.
Despre controversata investiție a lui Mihalache Bocea pe valea Râului Alb „România liberă“ a scris în urmă cu trei săptămâni, în articolul „Microhidrocentrale ridicate pe ultimul râu sălbatic din Carpați“, în care arăta că autoritățile au dat undă verde proiectului, deși zona este una protejată. Aprobările au atras după ele acțiuni în judecată împotriva investitorului și Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara, precum și o petiție internațională, semnată de peste 95.000 de persoane care cer stoparea proiectului.