6.3 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialGabriel Oprea, vicepremier: โ€žFrontiera maritimฤƒ este o frontierฤƒ sigurฤƒโ€

Gabriel Oprea, vicepremier: โ€žFrontiera maritimฤƒ este o frontierฤƒ sigurฤƒโ€

Vicepremierul pentru Securitate Națională, Gabriel Oprea, ministru de Interne, a participat astăzi la bilanțul exercițiului SARPOL 2015, desfășurat în apele Mării Negre.

„Frontiera maritimă a României este o frontieră sigură”, a subliniat vicepremierul Oprea.

Exercițiul SARPOL 2015, derulat în ultimele trei săptămâni, a urmărit verificarea capacității de intervenție a autorităților statului român în două tipuri de situații speciale de urgență – poluarea marină și salvarea persoanelor aflate în dificultate pe mare, inclusiv în cazuri de migrație ilegală.

Frontiera României reprezintă o parte a frontierei de est a Uniunii Europene, atât maritimă, cât și terestră, iar UE acordă din ce în ce mai multă atenție fenomenului migraționist, în condițiile în care “presiunea migraționistă către statele europene este în creștere”, a precizat Gabriel Oprea.

Potrivit acestuia, Poliția de Frontieră a României a salvat în ultimii doi ani peste 500 de migranți aflați în situații de risc.

“Anul acesta am avut un caz în care 70 de persoane au fost salvate de pe o ambarcațiune, iar cu aceste situații este posibil să ne mai confruntăm”, a spus ministrul de Interne.

Scenariul exercițiului a constat într-o misiune de salvare în apele teritoriale românești a pasagerilor unei nave de croazieră care avea la bord 40 de turiști, precum și pasageri clandestini care doreau să se refugieze în România.

Citește și:  Scenariu de război naval: căutare de submarine, distrugeri de mine şi trageri de luptă

Exercițiul SARPOL 2015 a fost coordonat de la bordul navei amiral a Poliției de Frontieră, „Ștefan cel Mare”. Alături de forțele MAI, în exercițiu au mai fost implicate detașamente din MApN, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății.

Potrivit strategiei de acțiune aprobată la sfârșitul anului 2014, noul concept de intervenție pe frontiera maritimă este unul integrat, care utilizează toate resursele și capabilitățile pe care statul român le poate aloca în situații de criză.

În vederea acestor situații, Poliția de Frontieră Română a acumulat experiență și în cadrul misiunilor internaționale FRONTEX.

Citește și:  Klaus Iohannis: Situaţia din zona Mării Negre „evoluează radical, spre război”

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experienศ›ฤƒ ca jurnalist de peste 20 de ani, atรขt รฎn presa scrisฤƒ cรขt ศ™i online. A รฎnceput sฤƒ lucreze รฎn presฤƒ la ziarul Azi, รฎn anul 1993, รฎn perioada รฎn care era รฎncฤƒ student. Ulterior a lucrat la Adevฤƒrul, Gรขndul ศ™i Green Report. La โ€œRomรขnia liberฤƒโ€, Mihai Diac lucreazฤƒ din anul 2015. รŽn paralel cu activitatea jurnalisticฤƒ, Mihai Diac ศ™i-a completat ศ™i pregฤƒtirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Naศ›ional de Apฤƒrare ศ™i cursul de pregฤƒtire a jurnaliศ™tilor pentru zone de rฤƒzboi. Printre acศ›iunile sale de documentare jurnalisticฤƒ s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman ศ™i al fregatei romรขneศ™ti Regina Maria, precum ศ™i cele din Afganistan, Irak, Transnistria ศ™i Georgia.
Cele mai citite

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Cazinoul din Constanศ›a รฎntredeschide uศ™a, dupฤƒ 4 ani de reabilitare

Toate elementele decorative vor arฤƒta la fel ca acum 100 de ani, spun constructorii, pentru cฤƒ sunt refฤƒcute dupฤƒ modelul original. Deศ™i la รฎnceputul anului,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ