20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGabriel Oprea, vicepremier: „Frontiera maritimă este o frontieră sigură”

Gabriel Oprea, vicepremier: „Frontiera maritimă este o frontieră sigură”

Vicepremierul pentru Securitate Națională, Gabriel Oprea, ministru de Interne, a participat astăzi la bilanțul exercițiului SARPOL 2015, desfășurat în apele Mării Negre.

„Frontiera maritimă a României este o frontieră sigură”, a subliniat vicepremierul Oprea.

Exercițiul SARPOL 2015, derulat în ultimele trei săptămâni, a urmărit verificarea capacității de intervenție a autorităților statului român în două tipuri de situații speciale de urgență – poluarea marină și salvarea persoanelor aflate în dificultate pe mare, inclusiv în cazuri de migrație ilegală.

Frontiera României reprezintă o parte a frontierei de est a Uniunii Europene, atât maritimă, cât și terestră, iar UE acordă din ce în ce mai multă atenție fenomenului migraționist, în condițiile în care “presiunea migraționistă către statele europene este în creștere”, a precizat Gabriel Oprea.

Potrivit acestuia, Poliția de Frontieră a României a salvat în ultimii doi ani peste 500 de migranți aflați în situații de risc.

“Anul acesta am avut un caz în care 70 de persoane au fost salvate de pe o ambarcațiune, iar cu aceste situații este posibil să ne mai confruntăm”, a spus ministrul de Interne.

Scenariul exercițiului a constat într-o misiune de salvare în apele teritoriale românești a pasagerilor unei nave de croazieră care avea la bord 40 de turiști, precum și pasageri clandestini care doreau să se refugieze în România.

Citește și:  Scenariu de război naval: căutare de submarine, distrugeri de mine şi trageri de luptă

Exercițiul SARPOL 2015 a fost coordonat de la bordul navei amiral a Poliției de Frontieră, „Ștefan cel Mare”. Alături de forțele MAI, în exercițiu au mai fost implicate detașamente din MApN, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății.

Potrivit strategiei de acțiune aprobată la sfârșitul anului 2014, noul concept de intervenție pe frontiera maritimă este unul integrat, care utilizează toate resursele și capabilitățile pe care statul român le poate aloca în situații de criză.

În vederea acestor situații, Poliția de Frontieră Română a acumulat experiență și în cadrul misiunilor internaționale FRONTEX.

Citește și:  Klaus Iohannis: Situaţia din zona Mării Negre „evoluează radical, spre război”

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă