4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe exportă România în Rusia

Ce exportă România în Rusia

La finele anului trecut, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Federaţia Rusă a atins aproape 5 miliarde de dolari, în creştere cu 12,7% faţă de 2012, din care exportul a fost de 1,84 miliarde de dolari, cu 36,1% peste 2012, iar importul a fost de 3,15 miliarde de dlari, în urcare cu 2,5% comparativ cu 2012, informează Mediafax.

Soldul balanţei comerciale a fost de -1,3 miliarde de dolari, în scădere cu 24%, ceea ce plasează însă Rusia pe poziţia a şaptea în topul statelor care au contribuit la deficitul comercial.

Potrivit datelor statistice, Rusia este al şaptelea partener comercial al României (dupa Germania, Italia, Ungaria, Franţa, Turcia şi Polonia), cu o pondere de 3,4% din total, al nouălea partener la export, cu o pondere de 2,8%, şi al şaselea partener la import (dupa Germania, Italia, Ungaria, Franţa şi Polonia), cu o pondere de 4,3%.

În comerţul României cu ţările din afara spaţiului UE, Rusia a fost al doilea partener comercial după Turcia, cu o pondere de 13,15%, cu exporturi reprezentând 9,18% din total (locul doi), dar importuri de 17,6% (prima poziţie dintre statele non-euro). Cu toate acestea deficitul comercial din relaţia cu Rusia este al treilea ca mărime pe non-UE, solduri negative mai mari înregistrându-se în comerţul cu Kazahstan şi China.

În structură, vehiculele reprezintă principala grupă de mărfuri exportate – 33,75%, urmate de maşini, aparate şi echipamente electrice -25,7%, produse ale industrie chimice – 12,4% , produse diverse (mobilă) -5,08%, metale comune şi articole din acestea – 4,85%, materiale plastice – 4,08%, lemn, cărbune din lemn – 3,98% şi produse ale regnului vegetal – 2,8%.

Ţiţeiul şi produsele petroliere domină importurile din Rusia, cu o pondere de 64% în 2013, urmate de gaze naturale – 17,2%, materiale plastice – 3,2%, minereuri – 2,7% şi metale comune şi articole – 2,3%.

Între companiile româneşti aflate în top exportatori în Rusia anul trecut se numără Automobile Dacia, Michelin, Kronospan, Egger, ArcelorMittal Galati, Pirelli Tyres Romania, Terapia, Lafarge Ciment Romania şi Danfoss România.

De la anexarea Crimeei şi luptelor de secesiune din Ucraina, UE a instituit mai multe sancţiuni economice împotriva Rusiei pentru rolul jucat în susţinerea acţiunilor separatiştilor din estul Ucrainei. Sancţiunile nu vizează activităţile comerciale, ci mai degrabă industria financiară şi unele mari companii şi oligarhi care susţin administraţia de la Moscova.

Rusia a luat mai multe decizii ca replică la sancţiunile impuse de comunitatea internaţională, cea mai recentă vizând interzicerea importurilor de carne de vită, porc, pasăre şi peşte, precum şi la brânză, lapte, legume şi fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.

Cele mai citite

China va emite titluri speciale de trezorerie în valoare de 411 miliarde de dolari pentru stimularea economiei

Autoritățile chineze au anunțat că vor emite, anul viitor, titluri speciale de trezorerie în valoare de 3.000 de miliarde de yuani (411 miliarde de...

2025, un an dificil pentru recrutare: alegerea între angajați performanți și salarii mai mici

Anul 2025 se preconizează a fi unul complicat pe piața muncii, cu provocări majore pentru firmele de recrutare. Negocierea pachetelor salariale devine tot mai dificilă,...

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă