7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialFilorușii cuceresc Chișinăul, reduta pro-europeană a Moldovei. Socialiștii pro-Putin ar putea acapara,...

Filorușii cuceresc Chișinăul, reduta pro-europeană a Moldovei. Socialiștii pro-Putin ar putea acapara, azi, și restul țării

Alegerile locale de astăzi de la Chișinău ar putea aduce capitalei Republicii Moldova un nou primar, unul pro-rus.

Am stat de vorbă cu consultatul politic Radu Popescu care lucrează în Republica Moldova de peste opt ani, și, după estimările lui, actualul primar liberal și pro-european, Dorin Chirtoacă va pierde în favoarea candidatului socialiștilor filoruși, Zenaida Greceanîi.

Profilul acesteia, politic și biografic, e destul de interesant și contradictoriu

Pare că ar suferi de "sindromul Stockholm", apreciază Radu Popescu, în condițiile în care părinții ei au fost deportați în Siberia dar ea " e cu rușii". A fost premier în cea mai tulbure perioadă din ultimii zece ani, între aprilie și iunie 2009, când a avut loc revoluția care a dus la căderea comuniștilor, ea fiind atunci de partea acestora. A rămas în memoria multora cu afirmația de-atunci că va folosi armele împotriva manifestanților anticomuniști.

Dar, recunosc mulți, chiar și adversarii ei, e și o bună profesionistă.

Riscați un pronostic pentru Chișinău? Știu că lupta e foarte strânsă între primii doi în sondaje, actualul primar Dorin Chirtoacă și candidatul socialiștilor, Zenaida Greceanîi.

– Greceanîi, fără emoţii. 

Alegătorul basarabean, amabil vorbind, este specific: uită ce a fost, nu-l interesează că Greceanîi trăgea cu puşca după oameni în 2009, e nepăsător cu prezentul – i se pare firesc ca un oraş precum Chişinăul să aibă probleme de canalizare mai mari decât avea, probabil, Pompeiul,  şi este neîncrezător în proiectele următorilor ani. 

Duminică va fi un vot de protest contra administraţiei Chirtoacă, la un loc cu un vot contra sistemului politic actual, din care va avea de beneficiat Greceanîi. Pe de alta parte, Chirtoacă se poate baza pe voturile celor care văd Chișinăul ca pe o cetate asaltată de ruși și pe care vor să o păstreze cu orice preț.

Probabil că dacă Chirtoacă ar fi avut o altă atitudine în ultima vreme, mai puțin arogantă și mai dedicată activității edilitare în locul implicării în politică, șansele sale ar fi fost mai mari. Așa, însă, eu cred că peste două săptămâni doamna Greceanîi se poate duce deja la coafor ca să arate bine în prima zi de lucru la Primărie.

Mai există vreun candidat cu șanse reale?

Nu există nici un alt candidat cu șanse reale, toți au înțeles că finala va fi Chirtoacă – Greceanîi. Dintre ceilalți candidați pro-europeni, conjunctural niște voturi va câștiga și Oazu Nantoi, un analist politic cu profil apartinic dar care acum este pe listele Blocului Electoral al lui Iurie Leancă.

E sigur că se va ajunge și la al doilea tur. Cum s-ar putea grupa ceilalți candidați eliminați din cursă?

– În acest moment liderii politici suferă de o mare problemă de imagine și credibilitate, iar orice apel al lor către a vota sau nu vota pe cineva ar putea  avea efectul invers. Alegătorii se vor grupa după emoții și nu după rațiuni partinice sau doctrinare.

Care a fost tema centrală a campaniei pentru Chișinău? 

– În lipsa unor proiecte relevante, toți contracandidații lui Chirtoacă s-au zbătut să arate câte lacune are actualul primar, de parcă alegatorii nu ar ști acest lucru de ani de zile. Greceanîi a promis că face "ordine" și a lasat-o mai moale, pentru moment, cu discursul pro Uniunea Vamală Rusia- Belarus-Kazahstan, iar Chirtoacă a jucat cartea lamentărilor, spunând că ar fi făcut mult mai multe dacă era ajutat însă, cu toate astea, orașul arată la nivel european, după părerea lui, dar că, indiferent ce ar fi, nu trebuie lăsată Capitala pe mâna socialiștilor pro Putin.

Se spune că până acum la alegerile pentru primăria Chișinăului s-a votat politic. Adică nu s-a votat omul sau programul electoral ci poziționarea geo-strategică a candidaților, pro-UE versus pro-Rusia. S-a schimbat ceva între timp? 

– După părerea mea, domnul Chirtoacă nu putea fi primar nici măcar în Butea Seacă, la câtă administrație a dovedit că stăpânește, Până acum, alegerile locale au fost câștigate de Chirtoacă numai pe teme geopolitice, nu pe proiecte administrative. De data aceasta estimez că electoratul tânăr, care așteaptă de ani de zile ceva concret pentru orașul în care trăiește, va protesta prin absenteism, lucru de care va profita Greceanîi.

Cât au contat totuși candidații în această campanie? 

– După părerea mea candidații au contat foarte puțin. Încă o dată s-a dovedit că la Chișinău contează emoțiile și mai puțin rațiunea. Alegătorii s-au împărțit în trei tabere, de data aceasta: cei care au afinități pro Putin și Uniunea Vamală, cei care mai cred cât de cât în actualul edil și care nu vor ca socialiștii să ajungă la putere și în Chișinău și, a treia parte, alegătorii care nu mai au chef de politică și discuții geo-strategice și care așteaptă proiecte concrete de dezvoltare, iar aceștia vor lipsi de la vot.

Care-i situația în celelalte orașe mari din țară? Ce pronosticuri s-ar putea face?

După ultimele sondaje, se va respecta trendul alegerilor din toamnă, cu victorii ale socialiștilor. În nordul și sudul țării socialiștii și comuniștii vor putea face legea în consiliile raionale, echivalentul consiliilor județene din România, în timp ce în centrul țării partidele pro-europene ar putea încropi majorități, desigur, dacă mai au înțelepciunea de a face acest lucru.

Ce efect a avut demisia recentă a premierului Gaburici în rândul opiniei publice? Va influența în vreun fel votul de azi? 

– După părerea mea, demisia premierului va mai aduce câteva procente socialiștilor. E posibil ca mulți dintre cei nehotărâți, dezamăgiți de anarhia și vidul de putere din țară, să voteze cu "ordinea" promisă de socialiști în nostalgia tinereților petrecute pe vremea Uniunii Sovietice.

După alegerile parlamentare din toamna anului trecut, socialiștii filoruși au luat avânt pe fondul scandalurilor de corupție care au vizat partidele care formează actuala majoritate. Există perspectiva unei crize politice si mai mari după aceste alegeri locale în care probabil socialiștii își vor consolida puterea la nivelul administrațiilor locale?

– Criza politică în Republica Moldova este la fel de normală precum cafeaua la micul dejun. Paradoxal, după părerea mea, factorul determinant pentru agravarea sau nu a actualei crize politice îl va constitui rezultatul lui Chirtoacă de la Chișinău: dacă el va câștiga Primăria, atunci atitudinea liberalilor moldoveni va deveni și mai intransigentă, dorind să nu-și păteze imaginea printr-o asociere cu o guvernare nu foarte de succes, deși pro europeană. Dacă va pierde Capitala, însă, Partidul Liberal va fi nevoit să facă un rațional pas înapoi și să pună umărul la o luptă de guerrilla împotriva celor care promit marea cu sarea într-o ipotetică Uniune Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus, lucru care ar mai întări puțin actuala coaliție pro europeană. 

 

Cele mai citite

PSD pregătește schimbarea la conducerea ANS. Thomas Moldovan, în locul Elisabetei Lipă

Elisabeta Lipă nu mai poate conduce Agenția Națională pentru Sport, după ce a fost aleasă deputat, iar PSD îl pregătește pe Thomas Moldovan, fost...

Junior Centenar: Programul de economisire pentru copii, ocolit de români. Sub 150.000 de beneficiari în 5 ani

Valoarea medie economisită per copil este de 3.592 lei Lansat în 2019, programul de economisire Junior Centenar, destinat copiilor din România, rămâne neatractiv pentru majoritatea...

Promisiuni pentru antreprenori, în programul de guvernare al noului Guvern Ciolacu

Programul Start-Up Nation continuă, dar accentul se mută pe o strategie mai amplă Noul program de guvernare al Cabinetului Ciolacu promite stimularea antreprenoriatului. Luni, ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă