22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialSute de kilograme de carne EXPIRATĂ de DOI ANI, descoperită la căminele...

Sute de kilograme de carne EXPIRATĂ de DOI ANI, descoperită la căminele de bătrâni ale unei fundații din Alba

Echipe ale Prefecturii Alba au descoperit 200 de kilograme de carne expirată de doi ani, în urma unor controale la căminele de bătrâni ale unei asociații religioase din Alba Iulia. Hrana ar fi fost destinată consumului personalului, informează Mediafax.

Verificările la căminele de bătrâni ale Fundaţiei Congregaţiei "Sfântul Iosif" din Alba Iulia, unde sunt adăpostiţi 73 de vârstnici, a fost făcut de o echipă mixtă coordonată de Prefectura Alba.

Controale similare la această unitate a avut loc şi în luna aprilie, când au fost descoperite mai multe nereguli, beneficiarii fiind ţinuţi în spaţii murdare şi urât mirositoare şi îmbrăcaţi în haine groase deoarece dormitoarele nu erau încălzite.

Reprezentantul Prefecturii Alba, Virgil Tuhuţ, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că echipele de control au constatat de această dată că reprezentanţii fundaţiei au îmbunătăţit condiţiile din cămine, însă la unul dintre aşezăminte au găsit, în două lăzi frigorifice, carne, preparatedin carne congelate şi unt expirate din 2012 şi 2013. El a spus că echipele de control nu au putut confisca produsele sau da amenzi fundaţiei deoarece coordonatorul căminelor a precizat că produsele nu sunt pentru consumul beneficiarilor şi, mai mult, se aflau într-un spaţiu care nu era cuprins în autorizaţia de funcţionare a aşezământului social.

Conform oficialului Prefecturii, în cele două lăzi frigorifice se aflau aproximativ 200 de kilograme de produse, dar comisia de control nu a putut cântări exact cantităţile respective în condiţiile în care reprezentanţii fundaţiei au precizat că nu este pentru consumul beneficiarilor.

La rândul său, directorul Agenţiei Pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială Alba, Flaviu Cozuc, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că verificările inspectorilor instituţiei nu au constatat deficienţe privind îngrijirea bătrânilor la cele trei cămine ale congregaţiei.

El a mai spus că instituţia va monitoriza în continuare căminele sociale controlate.

Cele trei cămine de bătrâni administrate de Fundaţia Congregaţia "Sfântul Iosif" din Alba Iulia au fost verificate prima dată în luna aprilie a acestui an, la solicitarea prefectului de Alba, Gheorghe Feneşer. Acesta a declarat la acea vreme că verificările au fost dispuse în urma unor sesizări primite, iar echipele de control au descoperit numeroase deficienţe.

Controlul a fost reluat în luna iunie şi au fost descoperite la unul dintre cămine 150 de kilograme de carne expirată, unele produse fiind vechi de peste nouă ani. De asemenea, echipele de control au găsit compoturi şi budincă expirată, dar şi fructe congelate în ambalaje de pampers.

În urma acestor deficienţe, Fundaţia Congregaţia "Sfântul Iosif" din Alba Iulia, care administrează cele trei cămine, a fost amendată la acea vreme, cu 7.400 de lei.

Cele mai citite

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...
Ultima oră
Pe aceeași temă