14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Prezență RATATĂ a României la Expo Milano. Ce critici au...

REVISTA PRESEI. Prezență RATATĂ a României la Expo Milano. Ce critici au adus specialiștii

În ziarele de vineri, citim despre Expo Milano și prezența României la expoziția internațională, un interviu cu ministrul delegat pentru românii din străinătate, o analiză a economiei pe timp de vară, dar aflăm și de unde provine berea din România. 

Evenimentul Zilei scrie despre cum s-a prezentat România la Expo Milano. Expo Milano este unul dintre cele mai mari evenimente internaționale de prezentare a potențialului economic al unei țări. Anul acesta, România a încercat să recreeze atmosfera din Delta Dunării. Specialiștii vorbesc despre un obiectiv ratat și descriu proiectul drept o casă tradițională, ultra-arhaică, având la etaj restaurant cu mâncare tradițională de calitate îndoilelnică. O apariție palidă, raportat la cea a standurilor vecine, ce par venite din era high-tech. La nivelul UE, România este țara care a alocat cele mai puține fonduri pentru expoziție, 3,6 milioane de euro. „Am urmărit ca pavilionul să reprezinte fidel situația și poziția actuală a României, ceea ce ne-a dus la o imagine ce implică cumpătare, modestie și echilibru, factori pereni de altfel și în arhitectura tradițională”, a spus pentru EVZ arhitectul Radu Teacă, realizatorul proiectului care a stat la baza standului românesc. 

Hotnews prezintă un interviu cu Angel Tilvar, ministrul delegat pentru relatiile cu romanii de peste hotare, despre legea votului prin corespondență, românii din diaspora și declarațiile lui Ioan Rus. Aflăm, astfel, că proiectului votului prin corespondență va fi adoptat în sesiunea parlamentară din toamnă. De asemenea, Tilvar a spus, referitor la declarațiile jignitoare ale lui Ioan Rus față de românii din străinătate că ”condamnă toate manifestările de acest gen”. ”Mi-am exprimat regretul că acest lucru s-a întâmplat, mai ales că se referă la o categorie de români cu care eu mă întâlnesc foarte des. Sunt sigur că de aici încolo voi avea întrebări și pe această temă și mi-aș fi dorit să nu le am. Regret și acum faptul că o situație că această a stârnit emoția această într-o perioadă în care doresc să contribui la unitate, la consens, la înțelegere”, a continuat ministrul. 

În Adevărul citim o analiză despre cum merge economia în perioada de vară, ce afaceri fac cel mai mult profit și ce afaceri sunt afectate de căldură. Cei mai importanţi vectori care mişcă economia în vacanţa ce debutează în acest weekend sunt, ca în fiecare an, concediile părinţilor, eliberarea copiilor din rigorile şcolii, reîntregirea familiilor (mai ales a celor plecaţi la muncă în străinătate) şi, desigur, căldura (uneori excesivă) din lunile de vară. Astfel, industriile relaxării precum: restaurantele, pensiunile, hotelurile de la mare, ștrandurile, parcurile de vacanță, se dezvoltă în această perioadă. „În zona Constanţa-Mamaia, cel puţin, cam tot ce înseamnă business mic-mijlociu îşi dublează cifra de afaceri“, spune Iulian Gropoşilă, preşedintele filialei Constanţa a Consiliului Naţional al IMM-urilor.

Ziarul Financiarul a făcut topul centrelor comerciale din Capitală. Astfel, cele 16 centre comerciale din Bucureşti au o suprafaţă totală de un milion de metri pătraţi şi încasează venituri din exploatare de 800 de milioane de lei pe an. Vânzările mallurilor sunt de 5,3 miliarde de lei pe an. Băneasa, AFI şi Unirea conduc ierarhia mallurilor în funcţie de veniturile din chirii. Compania Băneasa Develop­ments, prin intermediul căreia oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu şi Radu Dimofte controlează zona comercială a proiectului Băneasa din nordul Capi­talei, este prima în top, după ce a înre­gistrat afaceri de aproape 199 de milioane de lei anul trecut, în creştere cu 8% faţă de 2013, în timp ce profitul net a ajuns la aproape 55 milioane de lei, mai mare cu 20%. 

Capital scrie de unde provine berea din România. Aflăm că Germania este cel mai important furnizor de hamei şi de bere pentru România, potrivit INS. Importurile de hamei din Germania sunt în creştere de la un an la altul. Dacă în 2013, România a importat peste 175.000 de kilograme de hamei (în valoare de 2,1 milioane de euro), în 2014 importurile au ajuns la 410.000 de kilograme (4,3 milioane de euro). În primele trei luni din acest an cantitatea de hamei de la nemţii a ajuns la 97.000 de kilograme (în valoare de 1 milion de euro). De asemenea, în primele trei luni din acest an, România a importat 2,1 milioane de litri de bere(1,3 milioane de euro) din Germania, 1,6 milioane de litri (660.000 de euro) din Polonia şi aproape 830.000 de litri (758.000 de euro) din Olanda.   

Wall Street arată că România ar putea salva Republica Moldova de la faliment, după ce creditorii internaționali au hotărât să le oprească finanțarea vecinilor de peste Prut. Poziția strategică din ce în ce mai importantă a României în regiune “obligă” țara noastră să adopte o poziție de lobby în fața Uniunii Europene pentru Republică Moldova, cel puțin la nivel declarativ, a apreciat analistul economic Adrian Mitroi. Populația a început deja să simtă efectele disfuncțiilor din sistemul financiar-bancar al țării, iar BNR din Republică Moldova a acordat deja un credit în valoare de 800 milioane lei Băncii de Economii, pentru a o ajută să țină piept retragerii masive a depozitelor de către clienți. 

Pro Sport scrie că Ilie Balaci, prezent la cea de-a noua ediţie a competiţiei care-i poartă numele, organizată de Şcoala Obedeanu, a declarat că i-ar plăcea să joace din nou la Obedeanu cu echipa pe care o aveam pe vremuri şi în care mai erau fraţii Boldici, Victor Piţurcă şi Viorel Călin. ”Aş putea să îmi fac o echipă la fel ca aceea care la timpul acela câştiga aproape orice. Mă simt onorat că o competiţie care are o tradiţie de nouă ani îmi poartă numele, mă simt dator acestei şcoli, unde m-am format”, a continuat el. 

Cele mai citite

Cum s-a „scos” ambasadoarea din Maroc, Maria Ciobanu, după ce a sabotat România la cel mai mare salon agricol din Africa și Orientul Mijlociu

Ambasadoarea Maria Ciobanu a sabotat participarea României la cel mai mare salon agricol din Africa și Orientul Mijlociu-SIAM 2024, care a avut loc...

Cutremur în Serbia, la granița cu România

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs în această dimineaţă, la ora locală 8:42, în Serbia, la graniţa cu România, potrivit informaţiilor publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă