19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialObama trece pe lista neagră giganţi ruși ai energiei

Obama trece pe lista neagră giganţi ruși ai energiei

 

Preşedintele Barack Obama a impus cele mai dure sancţiuni americane contra Rusiei, lovind „inima“ puterii lui Putin, aşa-numitele „bijuterii ale Coroanei“ – principalele întreprinderi legate de petrol şi gaz, conduse de apropiaţii săi. Rusia a promis măsuri de retorsiune.

Prin impunerea de sancţiuni dure contra celui mai mare producător de hidrocarburi din Rusia, Rosneft, contra celui de-al doilea mare producător de gaz Novatek şi a celei de a treia cea mai mare bancă, Gazprombank.

Washingtonul vizează cercul lui Putin. Sancţiunile decise de preşedintele Obama au lovit şi VEB, o bancă de stat care acţionează ca agent de plăţi pentru guvern, şi opt întreprinderi de armament, inclusiv producătorul de arme de asalt Kalaşnikov. Companiei Rosneft, condusă de un apropiat al lui Putin, Igor Setcin, i se vor îngheţa eventualele averi în SUA şi firmele americane nu mai sunt autorizate să facă tranzacţii cu gigantul rus. Autorităţile americane au precizat că aceste noi sancţiuni reprezintă „un răspuns la tentativele repetate ale Rusiei de destabilizare a Ucrainei” şi la „ocuparea” Crimeii.

În reacţie, Rusia, prin vocea vice-ministrului de Externe, Serghei Riabkov, a descris aceste noi sancţiuni drept „scandaloase” şi „total inacceptabile” şi a adăugat că Moscova are în vedere o replică „dureroasă” pentru Washington. Aflat în Brazilia în vizită oficială, preşedintele rus a declarat că sancţiunile pun la încercare relaţiile ruso-americane şi să afecteze negativ întreprinderile ruse şi americane. Şi a avertizat asupra viitorului întreprinderilor americane care sunt în activitate în Rusia.

UE se lasă greu

Obama a cerut liderilor europeni să se ralieze sancţiunilor contra Rusiei, aceştia înăsprind sancţiunile lor fără a lua măsuri economice de anvergură. Reuniţi la Summitul de la Bruxelles, ei au decis îngheţarea programelor BEI şi BERD în Rusia şi sancţionarea unor entităţi, inclusiv ruse, acuzate că susţin acţiuni ce ameninţă suveranitatea Ucrainei.

Deşi Putin pare imbatabil, chiar belicos în răspunsul dat din Brazilia, pieţele financiare ruse au avut o reacţie diferită, acţiunile întreprinderilor vizate de noile sancţiuni americane căzând vertiginos la Bursă. Analiştii estimau ieri că sancţiunile americane reprezintă un cutremur în Rusia şi pe pieţele ruseşti.

Declaraţii de război?

Imagini furnizate de rebeli separatişti din Estul Ucrainei se pot vedea din avionul ucrainean de transportat trupe, lovit în plin zbor. Ucraina acuză Rusia că a tras asupra avionului său şi masează trupe la frontiera sa şi lasă în continuare să treacă combatanţi şi armament pentru a susţine separatiştii. În câteva zile, două avioane ucrainene au fost doborâte. Primul, un AN-26, zbura la o altitudine de 6.500 m şi lansatoarele de rachetă de care dispun rebelii nu dispun de o astfel de performanţă, ceea ce înseamnă că aparatul a fost vizat de o armă mai puternică, probabil folosită de pe teritoriul Rusiei. Al doilea avion lovit, un Suhoi-25 a fost doborât deasupra zonei separatiste cu o rachetă „probabil” provenind din Rusia, posibil lansată de pe un avion rusesc.

Cele mai citite

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă