Proiectul noului Cod Fiscal, retras de Guvern din cauza modificărilor aduse în tăcere taxelor locale, conţine câteva prevederi interesante care, cel mai probabil, vor fi incluse şi în forma finală a viitorului proiect.
Una dintre modificările importante priveşte noile definiţii date activităţilor dependente, afirmă Gabriel Sincu, director executiv în cadrul departamentului de asistenţă fiscală din cadrul EY Romania. ”Clarificările cu privire la încadrarea activitate dependentă – activitate independentă ar trebui să lămurească problema salariilor camuflate în PFA-uri, microîntreprinderi sau alte forme de remunerare”, explică consultantul.
Potrivit propunerilor, o activitate va fi clasificată ca muncă independentă sau dependentă în funcţie de câteva criterii precum riscul pe care şi-l asumă contribuabilul, de libera alegere a desfăşurării activităţii, a programului de lucru şi a locului de desfăşurare a activităţii, existenţa sau nu a unui raport de subordonare, în sensul impunerii modului de îndeplinire a obligațiilor ce îi revin. Dacă o activitate se reconsideră ca fiind dependentă atunci impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii se datorează ca la veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază.
O noutate este apariţia noţiunii de ”entitate transparentă fiscal”. ”Este un pas înainte în taxele românești care va clarifica multe probleme şi va scuti consultanţii şi contribuabilii de multe bătăi de cap”, spune Gabriel Sincu. Asocierea/Entitatea transparentă fiscal se poate constitui între unul sau mai mulţi rezidenţi şi/sau nerezidenţi şi are desemnat unul dintre asociaţi/participanţi sau o altă persoană, după caz, care să îndeplinească obligaţiile ce îi revin fiecărui asociat/participant, se propune prin noul CF.
În viitor, angajatorii vor putea acorda angajaţilor pachete de acţiuni ale firmei, beneficiile aduse de acestea fiind neimpozabile. Structurile de tip ”stock options plan” sunt cele prin care angajatorilor li se pune la dispoziţie un instrument suplimentar de fidelizare a angajatilor (achiziţionarea de acţiuni la preţuri preferenţiale).
Noul CF rescriere din temelii şi capitolul referitor la tranzacţiile artificiale. Acestea sunt operaţiunile comerciale derulate în general de către multinaţionale prin care acestea îşi diminuează profiturile impozabile într-o jurisdicţie cu fiscalitate ridicată şi le mută într-o altă jurisdicţie în care fiscalitatea este scăzută.
Potrivit consultantului menţionat, se clarifică faptul că impozitarea persoanelor juridice străine se face în România atâta vreme cât au conducerea efectivă în România. Are loc şi o schimbare de paradigmă în ceea ce privește deductibilitatea cheltuielilor. Inspectorii vor fi obligaţi să gândească mai mult şi să aplice legea ”ad literam” mai puţin, spune Gabriel Sincu.