Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a făcut public numele celui de-al cincilea torționar din închisorile comuniste. Numele său este Constantin Istrate, informează Digi 24.
Conform IICCMER, Constantin Istrate, de la Gherla, provenea dintr-o familie modestă. El s-a născut în Mălini, județul Suceava, în anul 1926. Anul acest, Constantin Istrate a împlinit vârsat de 88 de ani. El a deţinut funcţii de conducere în Penitenciarul Gherla, începând prin a fi comandant de pluton (oct. 1954 – 1956), apoi ajutor de serviciu al comandantului şi locţiitor comandant pentru spate (1956 – iun. 1957), locţiitor comandant pentru pază şi regim (1957 – dec. 1958 şi 1 mart. 1959 – 1961), comandant (dec. 1958 – 1 mart. 1959).
Octavian Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, fost deținut politic la Gherla, a povestit, pentru Digi24, că Istrate era de o cruzime inimaginabilă. ”A fost unul dintre cei marii criminali ai temniţelor comuniste. Noi i-am iertat. Le-aş da pedeapsa cu suspendare, procesul e util nu pentru noi, care am părăsit 95% această lume, ci pentru generaţia tânără. Toţi vor să pară nişte sfinţi, şi Vişinescu, şi Ion Ficior, acea bestie de om, care şi cu el am avut de aface doi ani”.
Până acum, au fost demascaţi patru şefi de penitenciare al căror regim a dus la moartea a sute de deţinuţi: Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, acuzat de moartea a cel puţin 12 deţinuţi politici, Ion Ficior, care a condus lagărul Periprava, acuzat că ordinele sale au dus la decesul a peste o sută de persoane, Iuliu Sebeștin și Florin Cormoş, cel care a condus lagărul de muncă de la Cernavodă şi care s-ar face vinovat de moartea a 115 deţinuţi.