4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăOp & EdColumnistLe Tour. Contemporanul. Lady D. RON. PC Chinez. Leibniz. Estée Lauder. România...

Le Tour. Contemporanul. Lady D. RON. PC Chinez. Leibniz. Estée Lauder. România Tineret. TVA.

Sfaturi generale în luna lui Cuptor. Semănați pentru a doua oară spanac și varză, udați straturile cu apă de vale, dacă este secetă. Pânea coaptă în luna aceasta și în cea viitoare se mucezește lesne, puneți deci sare și chimen într-însa. Fânul proaspăt este vătămător vitelor dacă nu se udă mai nainte puțin. Curățește șura și podurile, că e aci secerea, pe când poartă grije să ai bani, ca să le poți aduna, când sunt în pârgă, și nu răscoapte, că se scutură, și o mulțime de grăunțe și nici fărină din ele nu e cu spor la aluat. Plivește viile, dar nu pe timp prea cald, ca să nu se împiedice strugurii în creștere. Dinaintea coșnițelor pune un vas cu apă, ca albinele s-o aibă la îndemână. Aruncă deasupra ei bucăți de paie, ca să nu se înece. La cărat pune rogojini în car, ca grăunțele scuturate să nu se prăpădească. Acestea ține-le de sămânță, că-s cele mai frumoase.

Cum e de cald în luna lui Cuptor, așa de frig va fi în Faur. Dacă păianjenul își rupe pânza în două, va ploua. Dacă luna plină are curte la amiază și răsărit, urmează timp senin statornic. Când mușuroaiele de furnici sunt mai ridicate decât de obicei, atunci va urma iarna grea.

Tradiții. E ziua de Foca. Cosma și Damian vindecă oamenii de boale. Cine lucrează la vie, soarele îi va dogorî via cu arșița și aceasta se va usca. E zi rea de trăsnet și de foc. Ziua de Foca se ține spre a fi scutit prin întreg anul de vreo daună de foc sau ca să roadă șoarecii lucrurile din ladă. Se ține pentru boale năprasnice, să nu cadă ca un foc odată peste om.  

1646. S-a născut filosoful, matematicianul şi fizicianul german Gottfried Wilhelm Leibniz.

1530. Începe corespondenţa dintre umanistul român Nicolaus Olahus şi umanistul renascentist Erasmus din Rotterdam.

1804. S-a născut scriitoarea franceză Georges Sand.

1872. S-a născut aviatorul și inginerul francez Louis Bleriot, primul care a reuşit traversarea Canalului Mânecii în zbor.

1881. A apărut, la Iaşi, revista Contemporanul.

1903. Începe prima ediție a Turului Franței.

1906. Se naște Estée Lauder, fondatoarea firmei de cosmetice ce îi poartă numele.

1916. Se naște actrița americană Olivia de Havilland.

1921. Este fondat Partidul Comunist Chinez.

1934. Se naște Sydney Pollack, regizor, producător și actor american.

1935. S-a înfiinţat Academia de Medicină din România.

1961. S-a născut Prințesa Diana.

1961. S-a născut atletul american Carl Lewis (Frederick Carlton Lewis).

1961. A murit Louis-Ferdinand Céline, scriitor francez.

1971. A murit William Lawrence Bragg, fizician australian, laureat al Premiului Nobel.

1974. A murit Juan Perón, politician argentinian, președinte al Argentinei.

1991. A avut loc ultima consfătuire a Comitetului Politic Consultativ al statelor participante la Tratatul de la Varşovia. Organizaţia Tratatului de la Varşovia a fost desfiinţată.

1993. A fost introdusă Taxa pe Valoare Adăugată (TVA), măsură aprobată prin Legea nr. 130/1992.

1997. A murit Robert Mitchum, actor american.

1999. Regina Elisabeta a II–a a Marii Britanii a inaugurat, la Edinburgh, primul parlament scoțian ales în ultimii 300 de ani.

2002. Curtea Supremă din Chile a închis definitiv procedura juridică împotriva fostului dictator militar Augusto Pinochet, acuzat de comiterea mai multor asasinate şi răpiri.

2002. Multimiliardarul american Steve Fossett a devenit primul om care a reuşit să efectueze singur înconjurul lumii în balon, fără escală.

2002. Curtea Penală Internaţională, primul tribunal permanent însărcinat cu pedepsirea crimelor de război, şi-a început activitatea la Haga.

2004. A murit Marlon Brando.

2004. Postul de radio România Tineret emite doar pe internet, devenind un post experimental. Directorul postului este Florian Pittiș.

2005. Intră în circulație leul nou, urmând ca până la 31 decembrie 2006 leii vechi să circule în paralel cu cei noi. Aceasta reprezintă a doua etapă a denominarii și începând cu această dată 10.000 lei vechi vor fi preschimbați pentru un leu nou.

Citește și:

Hong Kong: Made in China. Protectorul lupilor. Phelps. Milosz. Tyson. Fenomenul Tunguska.

Cucu tace. Noaptea cuțitelor prea lungi. Micul Prinț. Bălcescu. Marilyn. Ziua Penitenciarelor.

Începe Marele Război. Alimentația științifică. Celibidache. Rizea. Pirandello. Cedarea Basarabiei. Șerban pleacă de la TNB.

 

 

 

Cele mai citite

WhatsApp nu va mai funcționa pe telefoanele Android mai vechi. Vezi lista completă

Începând din ianuarie 2025, aplicația WhatsApp, deținută de Meta, va înceta să mai fie compatibilă cu telefoanele Android mai vechi, în special cele care...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...

Bursele europene au închis în creștere înainte de Crăciun: Acțiunile tehnologice și Novo Nordisk, în prim-plan

Piețele europene au încheiat ședința de marți în creștere, într-o zi de tranzacționare mai scurtă cu ocazia ajunului Crăciunului, relatează CNBC. Indicele paneuropean Stoxx...
Ultima oră
Pe aceeași temă