Cât priveşte acuza formulată de angajaţii CFR cum că “Conducerea companiei CFR SA, gestionarul a peste 20.000 de kilometri de cale ferată din România, ar dori excluderea propriilor jurişti din comisiile de atribuire a licitaţiilor ce vor avea loc la finele lunii iulie şi angajarea unor avocaţi externi bine plătiţi care care să se pronunţe asupra elementelor juridice ale ofertelor astfel încât contracte valorând aproximativ 2 miliarde de euro să ajungă la firmele aflate în cărţi”, conducerea CFR susţine în precizările trimise că acest lucru nu este posibil din considerente legale.
Afirmaţia este ”falsă eoarece, în conformitate cu prevederile H.G. 925/2006, Art. 71, cu modificările şi completările ulterioare, “(1) Autoritatea contractantă are obligaţia de a desemna, pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică, persoanele responsabile pentru evaluarea ofertelor, care se constituie într-o comisie de evaluare. (2) Comisia de evaluare trebuie să includă specialişti în domeniul obiectului contractului care urmează să fie atribuit şi se nominalizează din cadrul compartimentului intern specializat prevăzut la art. 3 alin. (1).
În comisia de evaluare pot fi nominalizaţi şi membri aparţinând altor compartimente ale autorităţii contractante sau, în cazul în care beneficiarul final al contractului este o altă autoritate contractantă, din cadrul respectivei autorităţi contractante. În consecinţă, afirmaţia dumneavoastră este categoric falsă şi tendenţioasă, în contextul în care conform prevederilor sus-menţionate din comisiile de evaluare nu pot face parte “avocaţi externi””, se arată în precizările trimise de către CFR SA.
Anterior scrierii articolului, ziarul România liberă a întrebat CFR dacă există eventualitatea ca juriştii CFR să nu mai fie incluşi în comisiile de licitaţiue şi, în această eventualitate, de unde vor proveni membrii acestor comisii. În răspunsul trimis compania nu a oferit niciun un răspuns punctual privind componenţa comisiilor.
CFR respinde şi informaţiile privind ”semnarea a trei contracte cu firme de avocatură, în valoare de trei milioane de euro, pentru analiza juridică a ofertelor”.
”Obiectul acordului cadru semnat în 2013 de către Ministerul Transporturilor/Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Transport îl constituie prestarea de servicii de asistenţă juridică în beneficiul CNADNR şi CFR şi nu prevede prezenţa „avocaţilor externi” în comisiile de evaluare”, spune CFR. Ziarul România liberă se află în posesia unui document care dovedeşte că CFR SA a apelat la o importantă firmă de avocatură pentru a se pronunţa in privinţa licitaţiei şi contractului Vinţu de jos-Simeria înloc să apeleze la opinia propriilor jurişti.
A treia acuză pe care CFR vrea să o respingă se referă la hărţuirea unor angajaţi.”În ceea ce priveşte un presupus război în directia juridică a CFR SA, vă informăm oficial că directorul DAJ nu a solicitat nici verbal şi nici în scris demisia niciun jurist, exprimându-şi, în nenumărate rânduri, opţiunea pentru un mediu profesionist de lucru şi respectarea normelor interne ale angajatorului.” Vă prezentăm unul dintre biletele găsite de un angajat al companiei pe biroul său. Sub rezerva unui fals, semănătura de pe bilet aparţine, după toate probabilităţile, directorului juridic CFR SA.