5.7 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCe motive a găsit Guvernul pentru a scumpi gazele?

Ce motive a găsit Guvernul pentru a scumpi gazele?

Majorarea preţului la gaze cu începere de azi este cauzată de o creştere a cantităţilor importate din Rusia.

Populaţia şi micii consumatori vor plăti de astăzi cu 2,5% mai mult pentru gazele consumate, iar factura companiilor va urca cu 1,5%. Cauza ar fi o aşa-zisă creştere a importurilor de gaze din Rusia, potrivit preşedintelelui ­Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ. Acesta nu a explicat care este cauza acestor creşteri de cantităţi importate.

Majorarea preţului pentru populaţie este sub nivelul de 3% prevăzut în programul de liberalizare a pieţei, a menţionat şeful ANRE. Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional să renunţe treptat la preţurile reglementate la electricitate şi gaze.

Populaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an. Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea ar urma să se încheie în 1 octombrie 2014.

Majorările de preţuri vin în contextul în care oficialii români au promis în mod repetat că acestea nu vor mai avea loc. În luna mai, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, spunea că pentru companii creşterea suplimentară a preţului gazelor nu mai este necesară, deoarece tarifele au fost aliniate deja cu cele din ţările din regiune.

Pe de altă parte, într-un comunicat de presă Guvernul susţinea că a decis să nu crească de la 1 iulie preţul gazelor din producţia internă pentru companii, cu excepţia producătorilor de energie termică, având în vedere o analiză a ANRE care arată o convergenţă a preţului din România cu valorile practicate în ţările din regiune.

Taxa de stâlp scumpeşte curentul

Luna iulie va aduce şi scumpirea energiei electrice, întrucât ANRE va recunoaşte în facturi costurile Hidroelectrica şi Nuclearelectrica cu impozitul pe construcţiile speciale. Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt singurii producători de energie pe care ANRE îi obligă să livreze electricitate la preţuri reglementate pentru populaţie şi firme mici. Pe de altă parte, va avea loc şi o ieftinire a energiei electrica ca urmare a faptului că taxa pentru energia electrică şi cea termică produse în cogenerare va fi redusă, începând de azi, 1 iulie, cu aproape 46%, la 0,00996 lei pe kWh, potrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

„Se aprobă contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă la o valoare de 0,0096 lei/kWh, exclusiv TVA”, potrivit ordinului şefului ANRE, Niculae Havrileţ.

Taxa este percepută în baza unei directive europene, cu scopul de a sprijini investiţiile în tehnologiile mult mai eficiente de producere a energiei, şi a fost autorizată de Comisia Europeană în 2010.

Valoarea contribuţiei pentru cogenerare a fost anul trecut de 0,0231 lei/kWh, iar în acest an a fost redusă cu 20,4%, la 0,01838 lei/kWh. Această scădere s-a reflectat în facturile consumatorilor printr-o diminuare de 4 lei a valorii bonusului, de la 21 la 17 lei.

Tot din 1 iulie, exporturile de energie electrică din România vor fi scutite de plata taxei de cogenerare, pentru a stimula vânzarea de energie către alte state. De această taxă beneficiază 37 de companii. ANRE a propus Guvernului în octombrie anul trecut să ­reducă sprijinul acordat pentru un sfert dintre producătorii energie şi căldură în cogenerare, întrucât a constatat că aceştia au beneficiat de un ajutor prea mare.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Poluare iminentă pe litoralul românesc al Mării Negre. De unde provine pata de carburant

E dezastru ecologic în Marea Neagră, iar autoritățile române sunt în alertă. O pată uriașă de carburant ar putea ajunge pe litoralul nostru, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă