20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialProcesele în masă din Egipt, o "parodie de justiţie"

Procesele în masă din Egipt, o “parodie de justiţie”

Procesele în masă din Egipt, care au dus la condamnarea a peste 220 de persoane la moarte, sunt "imorale şi constituie o parodie de justiţie", a declarat, luni, Navi Pillay, Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Într-un comunicat publicat la Geneva, Pillay s-a declarat "şocată şi foarte alarmată" în legătură cu sentinţele şi pedepsele între şapte şi zece ani de închisoare pronunţate luni pentru trei jurnalişti ai postului Al-Jazeera, acuzaţi de susţinerea grupării Fraţii Musulmani a preşedintelui destituit Mohamed Morsi. În acest caz, alţi 11 jurnalişti judecaţi în contumacie, dintre care trei sunt străini, şi anume doi britanici şi o olandeză, au fost condamnaţi la zece ani de închisoare.

Ea a apreciat că acuzaţiile aduse la adresa unor jurnalişti sunt "prea generale şi vagi, şi, prin urmare, întăreşte ideea că ţinta reală este libertatea de exprimare", mai scrie Mediafax.

"Nu este o infracţiune să deţii o cameră sau să încerci să prezinţi dintr-un punct de vedere diferit un anumit eveniment. Nu este o infracţiune să critici autorităţile sau să intervievezi persoane care au opinii nepopulare", a insistat ea, îndemnând autorităţile egiptene să "elibereze fără întârziere" toţii jurnaliştii şi reprezentanţii media.

Aceste condamnări, precum şi condamnarea la moarte, sâmbătă, a 183 de presupuşi susţinători ai fostului preşedinte islamist egiptean Mohamed Morsi, inclusiv a lui Mohamed Badie, liderul grupării islamiste Fraţii Musulmani, de-acum interzise, au fost pronunţate în urma unor proceduri judiciare "punctate de nereguli şi care sunt o încălcare a dreptului internaţional", a denunţat ea.

Cele mai citite

VIDEO. Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist îi cer premierului Pedro Sanchez să rămână în funcție

Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist au venit sâmbătă, 27 aprilie 2024, din întreaga Spanie la un miting la Madrid pentru a-i cere premierului...

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă