3.4 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialProblema apei trebuie rezolvată până în 2018

Problema apei trebuie rezolvată până în 2018

Specialiștii au tras semnale de alarmă la „Expo Apa”: urgentarea racordării la sistemele de apă şi canalizare, dar şi respectarea termenelor de execuţie a lucrărilor.

Asociaţia Română a Apei şi Patronatul Apei au organizat, în aceste zile, la Palatul Parlamentului, cea de-a XVI-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale specializate în domeniul alimentării cu apă, canalizării şi epurării apelor uzate. Preşedintele ARA, Felix Stroe, a declarat la Bucureşti, în cadrul Forumului Regional al Apei „Dunărea –Europa de Est”, că până cel târziu în 2018, toate localităţile care au mai mult de 2.000 de locuitori trebuie să asigure accesul populaţiei la apă şi canalizare, de asemenea să fie construite staţii de epurare. În caz contrar, România va plăti amenzi zilnice şi substanţiale.

Primarii din comune şi orăşele, sub vizorul ARA

În acest context, este de părere preşedintele ARA, trebuie făcut un inventar la nivelul administraţiilor locale şi în acelaşi timp, trebuie discutat serios cu edilii din teritoriu. „Din păcate, sunt numeroase unităţi teritoriale, comune şi orăşele, care păstrează serviciul de apă şi canalizare cred eu, în scop electoral, în subordine proprie, nu au capacitatea să facă investiţiile necesare pentru a ne alinia şi a respecta tratatul de aderare. Până în 2015 şi 2018, pe etape, trebuie să rezolvăm problema de apă şi de canalizare. Nu este normal ca toată România să plătească ambiţiile mărunte ale unor indivizi care nu pricep ce este cu ei pe lumea aceasta”, a subliniat Felix Stroe. În opinia sa, sunt două ministere care trebuie să reglementeze de urgenţă situaţia. Este vorba de Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Mediului. Prezent la eveniment, ministrul Mediului, Attila Korodi, a subliniat că mai bine de 60% dintre fondurile accesate prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu sunt direcţionate pentru lucrări în sectorul apei potabile şi uzate şi pentru introducerea şi modernizarea sistemului de canalizare.

Apa de la robinet se poate bea

Stroe a ţinut să precizeze că în judeţul de la malul mării nu există astfel de unităţi teritoriale refractare la capitolul investiţii, dar în aria de operare pe care o asigură, adică în toate cele şapte judeţe în care compania de apă locală operează, sunt destui edili în situaţia prezentată de acesta. „În judeţul Constanţa se poate bea fără probleme apa care este furnizată la robinet. Dacă este un operator serios şi are un serviciu de calitate, trebuie să invite cetăţenii s-o consume. Nu mi se pare normal să te pretinzi operator competent, capabil, tehnologic şi organizatoric şi să eviţi subiectul potabilităţii apei de la robinet“, a adăugat Felix Stroe.

Sancţiuni şi chiar rezilieri pentru contractele nerespectate

La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte activitatea unor consultanţi şi constructori care nu au respectat contractele semnate prin sistemul de achiziţii publice. De asemenea, el a punctat faptul că banii europeni nu sunt utilizaţi aşa cum ar trebui. “Din 41 de operatori de apă, doar 13 proiecte au documentaţia în stadiul în care trebuie să organizeze licitaţiile, 15 sunt în întârziere şi nu sunt încă în sistemul de achiziţii publice, iar 17 proiecte se află încă la stadiul de obţinere a avizelor şi aprobărilor la Programul Operaţional Sectorial de Mediu”, a spus ministrul. Şi în acest caz vor fi luate măsuri extrem de dure pentru constructorii care nu respectă contractele,mergându-se chiar până la rezilierea acestora. “Există un risc ridicat ca, anul viitor, România să piardă fonduri importante pe transport şi pe mediu dacă nu vom aplica pe fiecare contract măsuri de sancţionare şi chiar reziliere”, a completat Eugen Teodorovici.

Miniştrii Teodorovici şi Korodi, premiaţi

Înainte de tăierea panglicii care a anunţat deschiderea oficială a „Expo Apa” din 2014, Felix Stroe le-a oferit un trofeu şi diploma de excelenţă “Vasile Ciomoş” miniştrilor Fondurilor Europene – Eugen Teodorovici, Mediului şi Schimbărilor Climatice – Attila Korodi şi preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Servicii Comunitare, Doru Ciocan, pentru buna colaborare cu ARA. După conferinţa de deschidere, ministrul Korodi a vizitat, alături de directorul SC RAJA SA, Felix Stroe, standurile expozanţilor. În cadrul evenimentului a avut loc şi “Expoziţia Internaţională specializată de utilaje, echipamente şi tehnologii de tratare a apei şi apelor uzate”, expoziţie care sub titlul generic “De 16 ani împreună” a reuşit să reunească aproape 100 de expozanţi din rândul celor mai renumite firme producătoare de echipamente şi tehnologii, din peste 20 de ţări. La “Expo Apa” din acest an au participat peste 1.500 de reprezentanţi ai operatorilor de apă şi canalizare.

Cele mai citite

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...
Ultima oră
Pe aceeași temă